Giorgio Armani waagt zich aan eerste serieuze dress watch

Twee jaar geleden kondigde Giorgio Armani aan dat ze de wereld van serieuze horloges zouden betreden. Nu is het zover met de 11 Collection.

In december 2020 kondigde Giorgio Armani aan dat ze de wereld van verfijnde uurwerken wilden verkennen. Twee jaar later is het zover en dat doen ze met een indrukwekkende partner. Haute horlogerie-merk Parmigiani Fleurier werkte samen met Armani voor de 11 Collection.

De 11 Collection is dus geen nieuwe geur van Armani, maar de intrede van het Italiaanse luxemerk in de wereld van het serieuze mechanische horloge. Natuurlijk biedt het merk al heel lang horloges aan, maar de meeste modellen zijn uitgerust met een quartz-uurwerk en gaan meer om trends dan puur vakmanschap.

Het resultaat is een exclusieve lijn horloges voor zowel mannen als vrouwen. De collectie is vernoemd naar het huisnummer van het historische hoofdkantoor van het merk aan de Via Borgonuovo in Milaan.

Streven naar schoonheid

Armani zegt er zelf het volgende over: “De samenwerking met Parmigiani Fleurier kwam vanzelf. We delen de passie voor perfectie en het streven naar schoonheid als uitdrukking van tijdloze waarden. Deze horlogeserie is de synthese van mijn visie, samengesteld uit precieze lijnen en verfijnde materialen. Ik geloof dat een object dat esthetiek, kwaliteit en vakmanschap uitdrukt voorbestemd is om eeuwig mee te gaan. In Parmigiani Fleurier heb ik de perfecte partner gevonden om te experimenteren met een nieuwe taal.”

De Manufacture Parmigiani Fleurier, opgericht in 1996, is geen onbekende onder horloge-experts en wordt gekenmerkt door meester-horlogemaker en restaurateur Michel Parmigiani, die Italiaanse esthetiek combineert met Zwitserse precisie. Het merk staat bekend om de hoge kwaliteit van zijn horloges, kijk bijvoorbeeld naar de Tonda PF GMT Rattrapante, één van de meest sensationele modellen op de Geneefse Watches & Wonders-beurs van dit jaar.

Maanfase

De nieuwe collectie uurwerken van Giorgio Armani wordt geleverd als horloge met maanfase en een automatisch uurwerk, gehuisvest in een kussenvormige kast. Details omvatten een knipoog naar de onmiskenbare kleermakerskwaliteiten van de ontwerper: gestikte naden dienen als minutieuze indexen, het logo op ’twaalf uur’ doet denken aan het Giorgio Armani-label aan de binnenkant van een colbert. En de wijzers, die taps toelopen in een punt, lijken op naalden.

Op de rijk getextureerde wijzerplaat worden de uren uitsluitend aangegeven door indexen, met uitzondering van de 11, die de naam van het horloge draagt.

Het horloge is verkrijgbaar in staal, rosé- en geelgoud. Elk gecombineerd met een lederen band. De horloges zijn verkrijgbaar als gelimiteerde en genummerde edities in geselecteerde Giorgio Armani-boetieks wereldwijd. Het roségouden model is gelimiteerd tot 35 stuks, geelgoud tot 40 en het roestvrijstalen model stopt bij 50 stuks. De prijzen lopen uiteen van circa €20.000 in staal en €40.000 in goud.