70’s Icoon keert terug in de Girard-Perregaux Casquette 2.0

De retro-trend is nog springlevend.

Terwijl veel grote high-end horlogemerken vooral kijken naar sportieve stalen modellen, komt Girard-Perregaux met een re-issue van een andersoortig retro-model. De Girard-Perregaux Casquette 2.0 volgt de trend van door de 70’s geïnspireerde horloges, na merken als Tissot (PRX), Timex (Q) en Hamilton (PSR).

Die laatste is overigens ook een digitaal model. Wel een stuk betaalbaarder, want de Casquette was in 1976 al een luxe model. In totaal zijn er maar 8.200 stuks geproduceerd. Girard-Perregaux maakt sinds het einde van de 18e eeuw horloges. Vooral was klassiek, maar het merk staat ook bekend om zo nu en dan een creatief risico te nemen.

Het design is nagenoeg hetzelfde gebleven. Een neo-futuristisch, langwerpig ontwerp met een bijgewerkt quartz-uurwerk in strak keramiek en titanium. De Casquette 2.0 behoudt de ontwerptaal van zijn retro-voorganger, met een vierkante behuizing en een digitaal display met rode buisvormige LED-cijfers.

Het merk zegt er zelf het volgende over: “Dit is iets wat we al een tijdje wilden doen, gezien het revolutionaire ontwerp van dit horloge en zijn blijvende aantrekkingskracht sinds de late jaren 1970. De originele versies blijven zeer gewild, maar moeilijk te vinden op de secundaire markt. Daarin zagen we dus een grote kans.”

Het originele horloge, hoewel dat niet officieel de naam Casquette droeg, kreeg de bijnaam van een trouwe aanhang dragers die gecharmeerd was van de esthetiek. Geproduceerd van 1976 tot 1978, verschilde het enorm van de klassieke horloges die voor die tijd gebruikelijk waren.

Het nieuwe stuk knipoogt ook naar de unieke speciale editie die het merk in samenwerking met Bamford Watch Department creëerde voor de Only Watch liefdadigheidsveiling in 2021. Waar de opbrengst gaat naar de bestrijding van de Ziekte van Duchenne.

Het nieuwe horloge voegt nieuwe functies toe aan de traditionele weergave van uren, minuten en seconden, met een geheime datumfunctie waarmee de drager een gedenkwaardige of sentimentele datum kan kiezen die vervolgens elke dag op een specifiek tijdstip kan worden weergegeven. Nodig? Niet echt, maar het draagt wel bij aan het quirky gevoel.

Verder heeft de Casquette 2.0 een noemenswaardige upgrade gekregen. Weg is het Makrolon polycarbonaat en zijn ze overgegaan op hoogwaardige keramische, rubberen en titanium elementen. Deze duurzame combinatie van constructiematerialen levert een lichtgewicht horloge op dat slechts 107 gram weegt en hypoallergeen is.

Dit futuristische apparaat wordt aangedreven door Girard-Perregaux’ in-house quartz Calibre GP3980, Aan de ‘software’-kant is er een overvloed aan nieuwe functionaliteiten toegevoegd. Onder meer een tweede tijdzone, chronograaf, batterij-indicator en geheime datum, naast tijd- en datumfuncties.

De Casquette 2.0 heeft ook een flexibele en shingled keramische armband met een rubberen binnenzijde voor meer comfort. Andere kenmerken zijn een titanium achterkant, een waterbestendigheid van 50 meter en een titanium vouwsluiting. Girard-Perregaux’ Casquette 2.0 is te koop voor €4.700 bij geselecteerde geautoriseerde dealers, op de website is hij inmiddels al uitverkocht.

Tip: Is €4.700 boven je budget, maar spreken de looks je aan? Hieronder geven we je twee alternatieven.

De Hamilton PSR is er voor €725, met een zwarte uitvoering voor €975.

De PSR was bij de introductie in 1970 het eerste digitale horloge.

Ditmaal bestaat het uit een hybride LCD/OLED display voor goede leesbaarheid zowel overdag als ’s nachts.

Net zoals de Girard-Perregaux Casquette werd de originele Computron ook in 1976 gelanceerd.

Afhankelijk van de kleur betaal je tussen de circa €215 en €290 voor de Computron.

Waterbestendig tot 50 meter en beschikbaar in zilver, zwart en goudkleurig.