Deze gitaar is evenveel waard als een Rembrandt

Ontdekt op een stoffige zolder: de gitaar waarmee John Lennon en George Harrison op Help en Rubber Soul speelden.

Entertainment
1990: Dutch writer and artist Jan Cremer and friend (Photo by BSR Agency/Gentle Look via Getty Images)
Nooit meer de flipstand
Door Arno Kantelberg
Entertainment
De meest bijzondere samples in de muziek – Deel 1...
Door Redactie

Een onlangs opgedoken gitaar waarmee John Lennon in de jaren zestig meerdere Beatles-hits opnam en die vervolgens vijftig jaar lang spoorloos was, heeft op een veiling in de Verenigde Staten 2,9 miljoen dollar opgebracht. 

De twaalfsnarige akoestische gitaar, liefkozend de Hootenanny genoemd, werd gebruikt door John Lennon en George Harrison voor de albums Help en Rubber Soul, beiden opgenomen in 1965. Vervolgens verdween het instrument van de radar. 

De gitaar was als verloren beschouwd, maar in het filmpje hieronder vertellen Darren Julien en Martin Nolan, oprichters van het veilinghuis Julien’s in Los Angeles, hoe ze de gitaar (en de originele gitaarkoffer) terugvonden ergens op het platteland van Engeland.

De gitaar werd in 1964 vervaardigd door de Duitse instrumentenbouwer Framus. Na 1965 kwam de gitaar in de handen van Gordon Waller van het Britse popduo Peter & Gordon (van de wereldwijde hit A World Without Love). Waller droeg het over aan een van zijn roadies, die het instrument op de zolder van zijn huis op het Britse platteland liet verstoffen.

Ruim vijftig jaar later vond een man in Groot-Brittannië de gitaar op de zolder van zijn ouders toen die hun huis verlieten. Afgelopen maart werd het veilinghuis op de hoogte gebracht. Martin Nolan zegt: “De zoon vertelde ons dat zijn vader altijd over deze gitaar sprak, maar hij dacht dat hij verloren was gegaan.” 

Het veilinghuis raadpleegde Beatles-expert Andy Babiuk om de gitaar te verifiëren. Na het vergelijken van de houtnerf en slijtagepatronen met archiefbeelden, bevestigde Babiuk dat dit de gitaar was die Lennon ooit bespeelde.

Na een halve eeuw op zolder te hebben gelegen, had de Hootenanny van Lennon wel een opknapbeurt nodig. Ryan Schuermann, een reparateur uit Los Angeles, voerde een restauratie uit waarbij hij de nek opnieuw bevestigde.

De gitaar, met een sparrenhouten bovenblad, mahoniehouten achter- en zijkanten, een 19-frets palissander toets en een decoratieve klankgat-rozet, werd verkocht samen met een Maton-gitaarkoffer, een dvd-boxset van de film Help en een collectie foto’s van de set.

De waarde van de gitaar werd voor de veiling geschat op 600.000 tot 800.000 dollar, maar uiteindelijk bracht het 2.857.500 dollar op, wat het de op vier na duurste gitaar ooit maakt, aldus het veilinghuis. “Het vinden van dit opmerkelijke instrument is als het ontdekken van een verloren Rembrandt of Picasso,” aldus Darien Julien in een verklaring.

Andere beroemde instrumenten zijn eveneens na meer dan vijftig jaar weer opgedoken. Zo werd de Höfner-vioolbas van Paul McCartney vorig jaar gevonden en werd een vergeten Gibson-gitaar van John Lennon in 2015 voor 2,4 miljoen dollar verkocht. Martin Nolan van het veilinghuis had tot slot nog wel een tip: “Controleer jullie zolders, mensen.”

Entertainment
1990: Dutch writer and artist Jan Cremer and friend (Photo by BSR Agency/Gentle Look via Getty Images)
Nooit meer de flipstand
Door Arno Kantelberg
Entertainment
De meest bijzondere samples in de muziek – Deel 1...
Door Redactie