Alles wat we weten over Gladiator 2

Kort door de bocht: heb geduld tot volgend jaar. Tot 22 november 2024 om precies te zijn.

Dat regisseur Ridley Scott graag aan de slag gaat met Gladiator 2, dat weten we al een paar jaar. Het goede nieuws is dat het nu eindelijk snel dichterbij komt. Al moeten we nog tot 2024 wachten op het vervolg op het kassucces.

Gladiator uit 2000 won vijf Oscars. Voor Beste Film, Beste Acteur, Beste Kostuumontwerp, Beste Geluid en Beste Visuele Effecten. En was zeer succesvol met een opbrengst van $500 miljoen tegenover een budget van $103 miljoen.

De film volgde de beproevingen van Maximus (Russell Crowe). Een generaal in het Romeinse leger en vertrouweling van keizer Marcus Aurelius (Richard Harris), die wordt verraden bij een machtsgreep door de zoon van de keizer, Commodus (Joaquin Phoenix). Maximus zoekt naar wraak tegen de man die zijn gezin vermoordde en hem tot slaaf (en gladiator) veroordeelde.

Wanneer komt ‘ie uit?

Filmsite Deadline meldt dit nadat de eerste geruchten over een vervolg in 2018 al de ronde deden. Filmmaatschappij Paramount heeft de releasedatum gezet op 22 november 2024, net voor Thanksgiving.

Nadat Scott’s eerstvolgende epos Napoleon (met Joaquin Phoenix) de bioscoop heeft gehaald. En vóórdat hij aan de slag gaat met een Alien-prequel.

Waar gaat deel 2 over?

Het vervolg draait om Lucius Verus II, het kind van keizerin Lucilla (Connie Nielsen) en neef van de sinistere keizer Commodus (Phoenix), die met geweld de troon besteeg en zijn vader Marcus Aurelius (Harris) vermoordde. In juni 2019 deelden producers dat het vervolg zich zo’n 25 jaar na het origineel zou afspelen en Lucius zal de erecode naleven die hij van de gedode generaal Maximus heeft geleerd.

Zien we Russell Crowe terug?

Jaja, we weten dat hij stierf aan het einde van de film, maar we hebben vreemdere comebacks gezien. Flashbacks, droombeelden; verzin het maar. Crowe is vooralsnog in ieder geval niet gepolst voor een terugkeer als Maximus: “Als ze daar gesprekken over voeren, maak ik geen deel uit van die gesprekken. Ik weet niet zeker wat ze in gedachten hebben. Helemaal niet… Mag ik met een korreltje zout zeggen dat ze sinds het jaar 2000 dezelfde gesprekken voeren.” Hoewel er toch geruchten zijn dat Crowe terugkeert naar zijn rol in flashbacks, dus wie weet zegt hij het enkel voor een hoger salarisstrookje.

Paul Mescal

Wie speelt de hoofdrol dan wel?

Ridley Scott is naar verluidt in onderhandeling met Normal People– en Aftersun-acteur Paul Mescal, voor de hoofdrol van de oudere Lucius. Het vervolg markeert een flinke stap omhoog op de Hollywood-ladder voor de 27-jarige Ierse acteur. Dit wordt de eerste keer dat Mescal in een grote studioproductie te zien zal zijn.