Bier
Vergeet het vaasje en het fluitje uit de kroeg. Thuis wil je een bierglas waarmee je echt kunt proeven wat je drinkt, dus een lang slank glas op een klein voetstuk.
Champagne
Een (kristallen) champagneglas gaat een heel leven mee. Champagne kun je ook uit een coupeglas drinken. Dat drinkt makkelijker dan zo’n nauw champagneglas, maar het houdt minder de bubbeltjes vast.
Cognac
Een cognacglas is feitelijk de gekrompen versie van het glas dat je gebruikt om een Trappist uit te drinken. En ook als je zelf nooit cognac drinkt, is het wel zo stijlvol om je gasten die optie te geven.
Decanter
Een uur voordat je de wijn daadwerkelijk drinkt decanteer je vooral de wat jongere straffe wijn. De wijn krijgt er meer diepte door en hij gaat er harmonieuzer van smaken.
Donker bier
Kies bij donkere Belgische bieren voor een tulpvormige kelk op een voetstuk. De bolling van het glas houdt de aroma’s vast en de uitlopende kelk vormt een garantie voor een knappe schuimkraag.
Grappa
Grappa, sherry, Port, armagnac: dit glas kun je in principe voor elk digestif aanwenden. De spitse vorm van het glas voorkomt dat het aroma verloren gaat; zo krijg je veel mee van de smaak.
Longdrink
Een longdrink glas is eigenlijk een basis-element in jouw thuisbar. Om een daiquiri in te maken of een Orange whip. Of gewoon om water uit te drinken.
Martini
Het martiniglas (de omgekeerde pyramide) is een van de bekendste cocktailglazen. Door sommigen wordt het glas (en de martini) te vrouwelijk bevonden, maar who cares – drink wat je lekker vindt, niet wat anderen van je verlangen.
Tumbler
Om water in te schenken of een stevige, mannelijke cocktail, zoals de Old Fashioned.
Weizen
Lang slank glas met een kleine versmalling aan de onderkant.
Trappist
Trappist drink je uit een bokaal op een steel. Door hem bij de steel vast te houden, blijft het bier lekker koel.
Wijn (rood)
Rode wijn heeft meer behoefte aan lucht dan een witte wijn. Daarom gebruik je het bollere wijnglas voor je rode wijn. Een goed – kristallen – wijnglas kan een wijn van negen euro laten smaken als een wijn van dertig euro.
Wijn (wit)
Bij witte wijn gebruik je een glas dat een beetje spits toe loopt, zodat de iets subtielere tinten van de wijn niet vervliegen.