Let op: drink glühwein alleen als het huisgemaakt is

ModMod breekt een lans voor huisgemaakte glühwein, omdat het veel en veel lekkerder smaakt dan kant-en-klare glühwein.

Glühwein, gloeiwijn, bisschopswijn — er bestaan benamingen zat, en evenveel verschillende manieren om de winterse, warme rode wijn-drank te maken. Wij breken een lans voor huisgemaakte glühwein, omdat het veel en veel lekkerder smaakt dan kant-en-klare glühwein.

Koop je glühwein kant-en-klaar in de supermarkt, dan betaal je voor een 1 liter fles niet meer dan 2,50 euro. Een koopje dat ten koste gaat van de smaak. De wijn is er niet meer in te herkennen, het enige dat resteert is een overdreven zoete smaak. Ook het alcoholpercentage van supermarkt-glühwein is beduidend lager dan dat van ‘normale’ wijn.

Een Keuringsdienst van Waarde-aflevering uit de oude doos bevroeg daarom: hoe kan glühwein uit de supermarkt zó goedkoop zijn? Het antwoord zit in oorsprong van de wijn: supermarkt-gühwein wordt gemaakt met bulkwijnen. Deze confectiewijnen worden snel en massaal geproduceerd, en aangevuld met ‘most’ (versgeperste wijn dat nog niet is gegist en daarom nog geen alcohol bevat). Daarom zijn deze wijnen van lage (smaak)kwaliteit. Om de zwakke kwaliteit te verhullen worden suikers toegevoegd aan de glühwein, wat de drank tot een soort warme frisdrank met een klein alcoholpercentage maakt.

Dat is zonde, natuurlijk. Gelukkig kan je dit debacle makkelijk omzeilen door thuis glühwein te maken. Met een goede fles rode wijn (die niet te duur is), wat citrusvruchten en een handjevol kruiden kom je al een heel eind. Daarnaast ruikt je huis tijdens het maken van glühwein als een winters paradijs.

Welke rode wijn gebruik je voor glühwein?

Voor glühwein gebruik je het beste een droge, zware wijn. Omdat je kruiden toevoegt aan de wijn, moet hij op kunnen balanceren tegen de kruidige, zoete smaken. Daarnaast is het belangrijk om een goede, maar niet-dure wijn te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een Tempranillo, Cabernet of Rioja.

Glühwein recept

Ingrediënten

Voor 6 personen.

  • 1 fles rode wijn
  • 1 sinaasappel
  • 1 citroen
  • 3 kaneelstokjes
  • 3 anijssterren
  • 3 kruidnagels

Bereidingswijze

Snij de sinaasappel in schijfjes en pers de citroen uit. Doe de ingrediënten in een pannetje en zet het geheel gedurende 45 minuten op het allerlaagste pitje. Zorg ervoor dat de glühwein niet kookt; dan verdampt de alcohol. De perfecte temperatuur voor de glühwein mag eigenlijk niet boven de 70 graden uitstijgen. Serveer de glühwein in glazen mokken, en garneer de drank met een sinaasappelschijfje.