Dit jaar is hét jaar voor Godfather-fans

Voor iedereen die nieuwsgierig is naar de totstandkoming van de gangsterklassieker.

Dit is een aanbod dat je niet kunt afslaan. Oké, nu we de grootste – door The Godfather geïnspireerde – open deur zijn binnengestapt, laten we je de eerste 1.11 minuut zien van je nieuwe favoriete serie. Daarbij hebben Godfather-fans überhaupt een goed jaar met een gerestaureerde versie in de bioscoop én een blu-ray box.

The Offer vertelt het verhaal achter de productie van The Godfather. Na de release in 1972 werd de gangsterfilm één van de meest succesvolle, invloedrijke en veelgeprezen werken uit de filmgeschiedenis. Het maffiaverhaal werd voortgezet in 1974 en 1990, ook geregisseerd door Francis Ford Coppola. De klassieker met onder meer Marlon Brando, Robert Duvall, Diane Keaton en Al Pacino, werd genomineerd voor in totaal elf Oscars en won er drie.

Coppola vs. de Maffia

Wat blijkt: niet alleen de cast en het verhaal zijn onweerstaanbaar, de oorsprong van de film is even legendarisch. Van Francis Ford Coppola die bijna werd ontslagen door de studio tot de woede van de echte maffia over het project. In het midden van deze puinhoop stond de beroemde Hollywood-producent Albert S. Ruddy, wanhopig om het allemaal samen te houden. Een achtergrondverhaal dat op zich al absoluut filmisch is.

Streamingdienst Paramount+ ging precies deze uitdaging aan met de productie van een making-of-serie, die de creatie van The Godfather en de omstandigheden eromheen op een aangrijpende manier illustreert. De teaser geeft een eerste glimp van de plot, cast en meer.

Miles Teller, die je kent uit War Dogs en Whiplash, neemt de rol op zich van Oscar-winnaar en producent Albert S. Ruddy. De miniserie van 10 afleveringen volgt de Hollywood-producent en zijn pogingen om een ​​bewerking van Mario Puzo’s gangsterklassieker te maken. Pikant weetje: Armie Hammer (Call Me By Your Name) had deze rol eerst te pakken, totdat hij in opspraak raakte na beschuldigingen van misbruik en nogal extreme fantasieën.

70’s Hollywood

Ruddy maakte uiteindelijk een mijlpaal in de filmgeschiedenis, maar had tot dan toe maar een handjevol successen. De serie neemt je mee naar het Hollywood uit de jaren 70, überhaupt geen slechte wereld om je in te verliezen, met een indrukwekkende cast. Eén die naast Teller bestaat uit: Dan Fogler als regisseur Francis Ford Coppola, Matthew Goode als Paramount Studio’s-chef Robert Evans en Juno Temple speelt Ruddy’s secretaresse Bettye McCartt. Giovanni Ribisi is de beruchte gangster Joe Colombo, die campagne voerde tegen de film vanwege zijn ‘haat en vooroordelen’ in de weergave van de Italiaans-Amerikaanse gemeenschap. Colin Hanks en Burn Gorman spelen studiomanagers.

De serie staat gepland voor 28 april, waarna de tiendelige serie wekelijks een nieuwe aflevering ‘dropt’. Het is nog niet bekend wanneer en waar we ‘m in Nederland kunnen zien, maar de serie wordt ongetwijfeld opgepikt door een streamer of reguliere zender.

50th Anniversary

De timing van The Offer is niet geheel toevallig in 2022, tijdens het 50-jarig bestaan van het origineel. Ter ere daarvan brengt Universal Pictures The Godfather op 24 februari opnieuw uit in de bioscoop. Dit valt samen met een complete restauratie van alle drie de delen. Meer dan 4.000 uur was er nodig om de negatieven te repareren, met nog eens 1.000 uur aan kleurcorrectie. De drie delen komen op 22 maart uit op blu-ray in een glorieuze 4K-resolutie.

Extra: Voor de 'echte' Godfather-fan staat deze Siciliaanse villa te koop voor €6 miljoen. Je kent 'm als locatie uit The Godfather Part III en Sotheby's verkoopt 'm op dit moment. Voor die miljoenen krijg je 22 slaapkamers, acht badkamers, een kapel, wijnkelder en een apart huis voor degene die het nogal overwoekerde land van 8.500 vierkante meter moet onderhouden.

Fotografie: Sotheby’s International Realty