50 jaar The Godfather – zo zie jij er uit als ’n Corleone

De beroemdste filmtrilogie viert zijn vijftigjarig bestaan. Van vader Vito Corleone en zijn zoons Michael en Fredo lenen we deze looks.

the godfather al pacino james caan

De beroemdste filmtrilogie over een onschuldige jongeman die zijn ziel langzaam aan de duivel verkoopt viert zijn vijftigjarig bestaan. In 1972 presenteerde regisseur Francis Ford Coppola de eerste editie van The Godfather, gevolgd door het tweede deel (het beste) in 1974 en het laatste deel in 1990. Van vader Vito Corleone (Robert DeNiro) en zijn zoons Michael (Al Pacino) en Fredo (John Cazale) lenen we deze looks (Sonny behandelen we een andere keer).

1. Michael Corleone, The Godfather II

the godfather michael corleone

Gelegenheid: De verjaardag van Hyman Roth (Lee Strasberg)

Waar: Havana, 1958

Wat draagt Michael: Zomerpak met een kleine, nauwelijks zichtbare ruit, een zogenaamde glen plaid. Het single breasted tweeknoops jasje heeft revers met notch lapel. Zijn broek heeft een vrij hoge taille met niet-zichtbare knopen aan de binnenzijde om bretels aan vast te haken. Die gebruikt hij niet, wel een bruinleren riem.

Schoenen: donkerbruine penny loafers

Horloge: 18-karaats Omega Constellation

Opvallend: Michael draagt voor de verandering geen overhemd onder zijn jasje, maar een wit poloshirt. Dat poloshirt geeft hij extra cachet door er een zijden cravat onder te dragen, het bontgekleurde sjaaltje dat hij klassiek knoopt.

Get the look:

2. Vito Corleone (geboren Vito Andolini), The Godfather II

robert de niro the godfather vito corleone

Gelegenheid: De moord op de inmiddels seniele maffiabaas Don Ciccio (Giuseppe Sillato), die verantwoordelijk is voor de dood van Vito’s ouders en broer

Waar: Sicilië, 1922 (Vito is even over uit New York, waar hij als negenjarige wees neerstreek)

Wat draagt Vito: Een roestbruin, wollen pinstripe pak gemaakt door Western Postume Co, die het driedelige pak speciaal voor Robert DeNiro ontwierp. De revers van het single breasted drieknoops jasje zijn opvallend kort, bijna als een Ulster coat, met een wijde, hoge peak lapel. Het jasje heeft – heel Italiaans – geen split.

Opvallend: Het jasje heeft zogenaamde roped shoulders. Dat zijn de hoge schouderinzetten waarvan het lijkt alsof ze door een touwtje worden opgetild – vandaar de naam.

Wat valt nog meer op: de mouwen hebben maar een knoop 

Overhemdboord: Een pittige narrow point, dus met de punten ferm naar beneden.

Das: Een grif gedecoreerde zijden das, voor het grootste gedeelte verstopt onder het gilet.

Schoenen: halfhoge veterboots

Hoed: Bruine fedora met bruin lint om de kroon

Trivia: Robert DeNiro won voor zijn rol als Vito Corleone de Oscar voor Beste Bijrol.

Get the look

Fredo Corleone, The Godfather

fredo corleone john cazale the godfather

Gelegenheid: Don Vito’s middelste zoon Fredo is in Las Vegas gedetacheerd als casino-chef, maar maakt er een potje van. Zijn jongere broer Michael, inmiddels plaatsvervangend Don, komt langs om een paar zaken recht te zetten.

Waar: Las Vegas, 1954.

Wat draagt Fredo: Een gele tweeknoops blazer met brede revers met notch lapel.

Opvallend: De blazer heeft twee koperen knopen.

Overhemd: Fredo draagt een zwartzijden overhemd onder zijn gele blazer, wat hem de air van een bij geeft. Zijn onrustige gedrentel rondom de tafel help ook niet mee. 

Overhemdboord: Een boord waar ze in de jaren zeventig jaloers op zouden zijn: stevige boordpunten die Fredo over de revers van zijn jasje vouwt.

Broek: Beige geruite broek met een flat front (dus geen bandplooien) en wijde pijpen.

Sjaal: De sjaal is van zwart zijden met een grijs en magenta Paisley-patroon. Fredo verstopt zijn zijden sjaal niet onder zijn overhemd, maar showt ‘m over zijn overhemd.

Zonnebril: Een pilotenbril die hij om de haverklap op en af doet.

Schoenen: Witte leren loafers (met zwarte sokken).

Sieraad: Gouden ring met diamanten.

Get the look

One thought on “50 jaar The Godfather – zo zie jij er uit als ’n Corleone

Comments are closed.