Hoe zorg je dat je goede voornemens dit jaar wél uitkomen?

De jaarlijkse voornemens die een week uit het raam waaien, bewijzen dat motivatie komt en gaat. Met deze 2 tips ga je jouw doelen wel halen.

Goede voornemens volhouden
Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie
Onderhoud
Dit kun je doen tegen scheerirritaties
Door Redactie

Motivatie is vergankelijk. Het komt en het gaat. De jaarlijkse voornemens die binnen luttele tijd uit het raam waaien, bewijzen dat als geen ander. Hoe zorg je dat je op uitdagende momenten toch gemotiveerd blijft in het behalen van je doelen?

Stap één is om scherp te krijgen waarom je doet wat je doet. Al ons gedrag, elke stap die we zetten, komt voort uit het verlangen om iets niet meer te willen (weg van) of iets te verlangen (naar toe). Je wil geen buikje meer (weg van), maar wel een sixpack (naar toe). Je hebt geen zin meer om af te wassen (weg van), dus koop je een vaatwasser (naar toe). Je kunt dit letterlijk op alles toepassen en dus ook op goede voornemens.

Positieve formulering

De uitdaging in het nemen van voornemens, zit ‘m in veelal in de formulering. Die is vaak negatief. Ik wil niet meer dit, ik wil niet meer dat. Je focust dus alleen op ‘weg van’ en niet op ‘naar toe’. Ook is de formulering vaak te beperkt. Om echt gemotiveerd te raken én te blijven, moet je eerst goed naar binnen kijken en je afvragen waarom je iets wél wil.

Wat is je doel? Hoe zit dat doel eruit? Welke beloning hoort bij dat doel? Welk gedrag hoort bij dat doel? Welke vaardigheden? Hoe zie jij eruit als je dat doel hebt bereikt? Hoe loop je over straat wanneer je op je best bent? Hoe gedraag je jezelf tegenover anderen? Geef antwoord op die vragen. Visualiseer ze. Schrijf ze op als een reminder aan jezelf. Op deze manier plant je een krachtig zaadje, dat ook blijft groeien wanneer het even tegenzit.

Goede voornemens volhouden

Routine!

De tweede stap die je kunt maken, is het creëren van een routine. De kracht van routine wint het namelijk altijd van (kortstondige) motivatie, zoals we in dit artikel uitgebreid bespreken. Beschouw je proces als een ketting, een metafoor voor de routine. Elke stap die je zet is een schakel in de ketting. Als je een schakel weghaalt, breekt de ketting.

Het doel is niet om elke dag op 100 procent te presteren. Het doel is wél om de ketting intact te houden. Ook als je energie laag is, lift je jezelf van de bank. Ook na een vakantie, pak je de draad weer op. Ben je een keer stevig uiteten geweest? Mooi! De volgende dag kun je gewoon weer verdergaan met waar je gebleven was. Bewust worden van je keuzes en consistentie (routine) vormen de sleutel naar succes. 

Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie
Onderhoud
Dit kun je doen tegen scheerirritaties
Door Redactie