Oppenheimer en Succession grote winnaars bij Golden Globes

De grootste ‘snub’: Barbie met 2 Golden Globes na 9 nominaties. Gênantste moment: de openingsmonoloog.

Het Awards-seizoen is begonnen en de Golden Globes trapten gisteravond af in Los Angeles. De opgeschoonde Globes heeft schandalen over smeergeld en een gebrek aan diversiteit in hun stemorgaan achter zich gelaten, waar de ‘Hollywood Foreign Press Association’ naar de vuilnisbak is verwezen, vervangen door de ‘Golden Globes Foundation’.

Oppenheimer haalde de meeste prijzen binnen tijdens de 81e Golden Globe Awards. Christopher Nolan’s film over J. Robert Oppenheimer en de creatie van de atoombom leverde vijf overwinningen op, de meeste van alle films, inclusief de prijs voor het beste filmdrama. Het kreeg de beste film (drama), beste regisseur voor Nolan, beste acteur (drama) voor Cillian Murphy, beste mannelijke bijrol voor Robert Downey Jr. als Oppenheimers vijand Lewis Strauss en beste score voor Ludwig Göransson.

Cillian Murphy en Robert Downey Jr.

Poor Things een – heel kort door de bocht – vrouwelijke herinterpretatie van het Frankenstein-verhaal, werd uitgeroepen tot beste film, musical of komedie, één van de twee overwinningen voor film.

Op televisiegebied won Succession met vier Globes, waaronder die voor beste dramaserie en drie acteurs (Sarah Snook, Matthew Macfadyen en Kieran Culkin. De serie eindigde in mei na vier seizoenen. Dus de aankomende Emmy’s is de laatste keer dat we de disfunctionele familie samen zullen zien.

The Bear, het verhaal van een restaurant in Chicago dat worstelt om zijn deuren open te houden, kreeg drie prijzen, waaronder die voor beste comedyserie en beste hoofdrol acteur en actrice in een musical of komedie voor Jeremy Allen White en Ayo Edebiri.

Lees ook: Exclusief – Alan Ruck over het einde van HBO’s Succession

De uitzinnige en surrealistische Barbie van Greta Gerwig, met Margot Robbie in de hoofdrol, heeft niet veel van de negen nominaties omgezet. Het won twee prijzen: het beste nummer en de nieuwe ‘filmische en box office prestatieprijs’, bedoeld om de financiële successen te erkennen die anders genegeerd zouden kunnen worden.

Barbie werd verslagen in de categorieën beste film (musical of komedie) en beste actrice (musical of komedie) door Yorgos Lanthimos’ briljante Poor Things en de buitengewone hoofdrol van Emma Stone.

De volledige lijst met winnaars van de 81e Golden Globes vind je hier. De nogal tegenvallende en soms gênante openingsmonoloog van komiek Jo Koy zie je hieronder: