Weekje weg: gordijnen dicht of juist open?

Wat is wijsheid? Dit is de manier om inbrekers te weren…

De gordijnen open of dicht als je op vakantie gaat? Wat is het meest effectief om inbraak te voorkomen? Luxaflex heeft daar onderzoek naar gedaan en daaruit blijkt dat dertig procent van de Nederlanders gordijnen of jaloezieën dicht doen als ze op vakantie gaan.

Dicht…

Dat is niet heel handig. Een derde van de Nederlanders geeft zo onbewust een signaal aan inbrekers dat er niemand thuis is. Het wordt door de politie namelijk aangeraden om je gordijnen niet permanent dicht te laten als je op vakantie bent. Ofschoon mogelijke inbrekers jouw waardevolle spullen dan weliswaar niet kunnen zien, werkt dit juist averechts: het is een duidelijk signaal dat er niemand thuis is.

Daarnaast kunnen inbrekers ongestoord hun werk doen, omdat mensen van buitenaf geen zicht hebben op wat er binnen gebeurt.

.

…of open?

Van de ondervraagde Nederlanders geeft 45 procent aan dat ze hun raamdecoratie altijd openlaten als ze voor langere tijd op vakantie zijn. Maar goed; het staat ook op z’n minst vreemd als in een huis elke avond de gordijnen open zijn.

De crux is om de indruk te wekken dat je huid bewoond is, ook als dat niet zo is.

Silvia Jagtenberg, Projectcoördinator Communicatie bij Luxaflex: “Voor wie zich hier zorgen over maakt, zijn er tegenwoordig veel opties voor slimme raamdecoratie. Met een smarthome-systeem zoals PowerView automation laat je op afstand via een app je gordijnen open- en dichtgaan. Zo wek je de indruk dat er activiteit is in huis, waardoor buiten niemand doorheeft dat je weg bent.’

Top 5 maatregelen tegen inbraak

Nederlanders nemen ook andere maatregelen om inbraak te voorkomen. Dit zijn de populaire opties:

1. Spullen expres uit het zicht leggen (77%)

2. Verlichting met timer of bewegingssensor (39%)

3. Extra sloten geïnstalleerd (34%)

4. Bewakingscamera (22%)

5. Slimme deurbel (21%)

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Luxaflex® door Multiscope onder 1000 Nederlanders in maart 2024. Meer anti-inbraaktips vind je hier.