Deze ‘horloge Oscars’-winnaar verdient een speciale vermelding

En nee: dit is er niet een met een prijs van diep in de vijf cijfers, maar gewoon bereikbaar voor ons stervelingen.

De prijsuitreiking van de Grand Prix d’Horlogerie de Genève (GPHG), kun je met goed fatsoen ook wel de Oscars van de horlogewereld noemen en het meest prestigieuze evenement van de Zwitserse horloge-industrie. De beste horlogemakers presenteren er hun topstukken, verdeeld over 15 categorieën.

Tijdens de 2023-editie streden 90 horloges en klokken om prestigieuze prijzen in die 15 categorieën. Het overgrote deel van de deelnemende horloges zijn simpelweg onbetaalbaar (voor de meeste lezers welteverstaan), want de tourbillons, exotische materialen en extreme complicaties vliegen je om de oren.

Leuk en als fans vergapen we ons ook graag aan die modellen, maar soms is het wel aardig als je het idee krijgt dat ook jíj dit horloge ooit om de pols kunt doen. Daarvoor is de GPHG Challenge Watch-categorie in het leven geroepen. Dit zijn horloges met een verkoopprijs van minder dan of gelijk aan CHF 2.000. Ook smartwatches mogen hieraan meedoen (godslaster!).

Sector Dial

De winnaar dit jaar: De Raymond Weil Millésime Automatic Small Seconds (€1.950). De nieuwe Millésime 2930-STC-65001 heeft een klassiek elegante look zonder teveel op die vintage hype mee te liften. De slanke roestvrijstalen kast met een diameter van 39.5mm wordt aangevuld met een grijze leren band, met een uniek W-gestikt detail op de band. Het glas van saffierkristal herbergt een getextureerde sector dial en een minimalistische kleine seconde op ‘zes uur’. Een aantrekkelijke mix van complexe details en afwerkingen die zowel liefhebbers als kenners kunnen waarderen.

Raymond Weil-CEO Elie Bernheim tijdens de uitreiking: “Als derde generatie leidde ik het bedrijf dat mijn grootvader bijna 50 jaar geleden in Genève oprichtte en won ik deze prijs in onze geboortestad. Een waar voorrecht. Ik wil mijn dank betuigen aan onze trouwe leveranciers en partners. Onze historische en langdurige samenwerkingen zijn van onschatbare waarde. Mijn oprechte dank gaat ook uit naar mijn team, dat elke dag hard werkt om uitzonderlijke uurwerken te creëren die traditie en innovatie combineren.”

Raymond Weil-CEO Elie Bernheim

Die zogenaamde sector dial ofwel sectorwijzerplaat is een term die door verzamelaars wordt gebruikt om uren- en minutentracks te beschrijven waarin elke stap zijn eigen markering heeft. De sectorwijzerplaat verscheen voor het eerst in de begindagen van het polshorloge, in de jaren twintig, en werd gemeengoed in de jaren dertig en veertig.

Erfgoed & Traditie

Met de eerste Millésime eert Raymond Weil dit erfgoed en z’n tradities. De collectie omvat twee versies, de 2925 en de 2930. De een met een centrale secondewijzer en de ander met een venster, ofwel een kleine seconde, op ‘zes uur’. Beide horloges hebben, zoals gezegd, een stalen kast van 39.5mm.

Die wijzerplaten hebben allebei een mix van afwerkingen waardoor diepte ontstaat. Dat vult Raymond Weil aan met een lunette die is afgewerkt met een verticale gesatineerde afwerking die indrukwekkend contrasteert met de hoogglans gepolijste schuine rand eromheen. Deze combinatie van twee verschillende afwerkingen versterkt het algehele afwerkingsniveau, een kenmerk wat de Millésime-collectie bijzonder maakt binnen een drukke markt met veel aanbod.

Aan boord van de 2930 met kleine seconde vind je het RW4251-uurwerk met een gangreserve van 38 uur. De 2925 met centrale secondewijzer tikt door het RW4200-uurwerk met tevens een gangreserve van 38 uur. Beide komen ze op een kalfslederen band.