Zo fix je deze zomer een gratis upgrade naar business class

Deze tips helpen je op weg naar een luxueuze vliegreis.

YouTuber Casey Neistat gaf miljoenen kijkers een inkijkje in een upgrade naar de first class van Emirates. Een vlucht die gewoonlijk, van JFK New York naar Dubai, zo’n 21.000 dollar kost, maar hem voor niet meer dan zijn reguliere vluchtprijs (en een goed bekeken YouTube-video) kostte. Het is de hoop van iedere vliegtuigpassagier: een last-minute upgrade naar een betere stoel of class in de geplande vlucht. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Deze tips helpen je op weg naar een gratis upgrade.

Kom goed voor de dag

Nu is vliegen sowieso geen reden om in je kloffie voor de dag te komen, maar om een gratis upgrade naar business class te krijgen, raden we je aan om een fatsoenlijke outfit aan te trekken. Daarmee bedoelen we geen driedelig-pak, maar wel een nette broek, een verzorgd shirt of hemd en — omdat het flink fris kan worden in een cabine — een propere trui. Business casual, om ’t een naam te geven. Als jij een beetje moeite doet om er verzorgd uit te zien, zou het personeel zomaar de moeite willen doen om jou goed te verzorgen met een gratis business class upgrade.

Arriveer (ietwat) te laat

Om je kansen op een gratis business class vlucht te vergroten is het een must om voorafgaand geen stoel te reserveren. Als je dan ietwat aan de late kant bij de check-in arriveert, zou de laatste beschikbare business class stoel zomaar naar jou kunnen gaan. Zéker als de vlucht overboekt is en er geen andere stoelen meer zijn.

Lees ook: De beste business class vluchten vind je bij deze maatschappijen

Word frequent flyer

Dit is een tip voor de mensen die wat vaker het vliegtuig pakken. Door loyaal te blijven aan één vliegtuigmaatschappij, en daarmee frequent flyer miles te sparen, kan die loyaliteit zomaar worden beloond met een gratis upgrade. Daarbij, als je eenmaal aantal miles hebt gespaard, doe je er goed aan om op tijd bij de check-in te arriveren. Als er dan vrije business class stoelen over zijn, ben jij de eerste die ‘m krijgt.

Vlieg van een ander vliegveld

Het is lastig om een upgrade te krijgen in een Lufthansa-vlucht als je van Frankfurt am Main vliegt, omdat je dan hoogstwaarschijnlijk met veel grotere VIP’s te maken hebt. Als je van een kleiner vliegveld vliegt, dat niet de main hub van jouw vliegtuigmaatschappij is, dan vergroot je je kansen op een gratis upgrade naar business class.

Reis alleen

Mensen die alleen reizen worden sneller geüpgraded naar business class dan stellen of families. Een luchtvaartmaatschappij hoeft dan immers maar één iemand zo’n dure stoel te geven.

Vlieg tijdens vakantiedagen

Zoals de naam doet vermoeden, reizen vooral zakenmensen in de business class. In de zomer zijn er een stuk minder zakenmensen op pad en blijven de business class stoelen leeg. Vliegen tijdens vakantiedagen (in de zomervakantie, maar ook tijdens feestdagen) doet jouw kans op een gratis upgrade naar business class verhogen.

Wees aardig

Een glimlach en een gezellig gesprekje met de baliemedewerker, maar ook de steward(essen), doet wonderen wat betreft het bemachtigen van een gratis upgrade naar business class.