Geveld door het griepvirus? Let dan hier op

Zeven adviezen waarmee je snel weer overeind staat…

Het influenzavirus waart rond. Heeft het jou al te pakken gekregen? Zeven tips om je ziekbed zo kort mogelijk te houden…

Pak je rust

Neem rust als je je beroerd voelt en ziek uit. Accepteer dat je het virus te pakken hebt en daarom noodgedwongen moet rusten. Probeer veel te slapen en neem de tijd voor het beter worden. Een time-out zodat je lichaam kan herstellen.

Blijf op temperatuur

Vermijd lichamelijke inspanning en kruip tussen de lakens. Zorg dat de temperatuur in je slaapkamer aangenaam is. Dan hoeft jouw lichaam niet harder te werken om op temperatuur te blijven of juist om af te koelen. En dan kan alle aandacht naar het bestrijden van het virus.

Drink voldoende

Houd bij koorts het vochtgehalte in je lichaam op peil door veel te drinken. Drink ongeveer 1,5 tot 2 liter water of desnoods thee per dag. Desnoods kleine slokjes. Griep kan leiden tot uitdroging, dus het is belangrijk om voldoende vocht in je lichaam te houden.

Zorg voor brandstof

Eet. Desnoods kleine porties, want je hebt energie nodig. Eet dus zo veel mogelijk – liefst groenten en fruit. Je lichaam kan kleine porties makkelijker opnemen. Misselijkheid, braken en diarree kunnen wel eens optreden bij griep. Een echte buikgriep wordt meestal veroorzaakt door andere soorten virussen.

Stoom!

Griep is vooral een ziekte van de luchtwegen. Heb je tijdens de griep een verstopte neus, dan kan vochtige lucht helpen om de luchtwegen weer te openen. Neem daarom eens een warme douche of stoom boven een teiltje met heet water en een handdoek over je hoofd.

Slik met beleid

Tegen verschijnselen als koorts en pijn kun je paracetamol nemen. Een volwassen man mag maximaal één tablet van 1000 mg of twee tabletten van 500 mg per keer. Indien nodig kun je dit na vier tot zes uur herhalen. De maximale dosering is 3000 mg per 24 uur. Lees de bijsluiter.

Denk aan je medemens

Houd er rekening mee dat je besmettelijk bent voor de mensen in de buurt. Je voorkomt verdere verspreiding door een goede hygiëne. Vaak en grondig handen wassen is de belangrijkste maatregel.

En wellicht is dit volgend jaar een optie?