Is grijs nu wel of niet een kleur?

En waarom zijn de beste pakken in de filmgeschiedenis eigenlijk grijs?

new york

Grijs wordt niet beschouwd als een kleur in de traditionele zin van het woord, omdat het geen specifieke golflengte van licht heeft zoals de primaire kleuren (rood, blauw en geel) en secundaire kleuren (groen, oranje en paars).

Grijs wordt gecreëerd door een mengsel van zwart en wit, waarbij wit alle golflengten van licht reflecteert en zwart alle golflengten absorbeert. Als gevolg hiervan wordt grijs beschouwd als een neutrale kleur.

In het kleursysteem zoals het wordt beschreven door Isaac Newton, worden de kleuren gedefinieerd als de basiskleuren van het spectrum: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet.

Deze kleuren worden beschouwd als spectrale kleuren omdat ze corresponderen met specifieke golflengten van licht. Grijs, aan de andere kant, heeft geen specifieke golflengte van licht omdat het een mengsel van zwart en wit is, en wordt daarom niet als een kleur beschouwd binnen dit systeem.

Echter, in alledaags gebruik en in kunst, design en mode wordt grijs wel beschouwd als een kleur. In die domeinen wordt grijs gebruikt vanwege de veelzijdigheid en neutraliteit.

Grijs kan een breed scala aan tinten en nuances hebben, variërend van lichtgrijs tot donkergrijs. In deze context kan grijs worden beschouwd als een kleur omdat het een visuele perceptie creëert en een impact heeft op hoe we objecten waarnemen.

Grijs wordt dus in de traditionele kleurenleer niet beschouwd als een kleur in de strikte zin van het woord, maar wel in het dagelijks leven vaak, vanwege zijn prominente gebruik en esthetische waarde.

De hoeveelheid licht die grijs reflecteert, hangt overigens af van de tint of helderheid van het grijs. Lichter grijs zal meer licht reflecteren dan donkergrijs.

Grijs in de film

Opvallend: de drie waarschijnlijk bekendste pakken uit de filmgeschiedenis zijn gijs van eh, kleur. Zowel Steve McQueen als Cary Grant en Sean Connery droegen een grijs pak, respectievelijk in The Thomas Crown Affair (1968), North by Northwest (1959) en Goldfinger (1964) – alledrie klassiekers uit de filmgeschiedenis.

Nog dertien andere knappe filmpakken uit de historie van de populaire film vind je hier.