Bewustwording van je eigen denken en de keuzes die daaruit voorkomen (gedrag), is de eerste stap richting verandering. Om te bepalen of jij openstaat voor verandering of liever bij het vertrouwde blijft, hebben gedragswetenschappers twee kaders ontwikkeld: de groeimindset en de fixed mindset.
Mensen worden geboren met een groeimindset: als kind wil je alles uitproberen en ontdekken. Zonder groeimindset zou je niet ontwikkelen. Een fixed mindset ontwikkelt grotendeels gaandeweg en wordt veelal gevoed door slechte ervaringen, opvoeding en omgeving. Je bent een keer als laatste geëindigd tijdens de coopertest, waardoor je de overtuiging creëert dat je niet goed genoeg bent. Sporten? Nee dankjewel, dat is niks voor mij.
Het brein is gelukkig neuroplastisch (veranderbaar) en kan zich aanpassen aan een nieuwe situatie. Een fixed mindset is dus eigenlijk niks meer dan iets dat we zelf hebben gecreëerd door het aandacht te geven. En je weet: wat je aandacht geeft, dat groeit. Zo lees je ook in ons artikel: Gezonder leven? 11 effectieve tips om je gedrag te veranderen.
Welk type mindset heeft jouw voorkeur?
In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, zelfs in de kop van dit artikel (voor nuances is in de kop geen ruimte), héb je geen groeimindset of een fixed mindset. Wel heb je vaak een voorkeur voor één van de twee. Het gros van de mensen schommelt ergens in het midden, schrijft studieadviseur Mirjam Pol in haar geprezen boekje Succesvol Leren. Vaak is de voorkeur voor een type mindset ook afhankelijk van een specifieke situatie, zoals werk of relatie. Voor welk type mindset heb jij een voorkeur?
Groeimindset
- Ik kan alles leren wat ik wil
- Als ik gefrustreerd raak, hou ik vol
- Ik wil mezelf uitdagen
- Wanneer ik faal, leer ik
- Als jij slaagt, raak ik daardoor geïnspireerd
- Ik doe mijn best
- Mijn houding en toewijding zijn allesbepalend
Fixed mindset
- Ik ben ergens goed in, of niet
- Wanneer ik gefrustreerd raak, geef ik op
- Ik hou er niet van om uitgedaagd te worden
- Wanneer ik faal, ben ik niet goed genoeg
- Als jij slaagt, voel ik mij bedreigd
- Mijn vaardigheden zijn allesbepalend
Heb je een voorkeur voor de groeimindset? Lekker. Neig je meer naar de fixed mindset? Maak je geen zorgen. Je doet waarschijnlijk al veel dingen goed, je vertrouwt op het talent dat je wel erkent, maar er is meer mogelijk! Natuurtalenten bestaan niet, ze hebben enkel een sterke voorkeur voor een vaardigheid. Het is de groeimindset (heel veel oefenen) waardoor ze tot hun volle potentie komen.
Bewustzijn is de sleutel naar succes
Hoe kom je aan een groeimindset? Het antwoord staat in de allereerste zin van dit artikel: bewustzijn. Professor psychologie Carol Dweck, moeder van de groei/fixed-mindsettheorie, heeft de onderstaande vier stappen ontwikkeld om dit bewustzijnsniveau te creëren. Komt ‘ie:
- Stap 1: Word je bewust van de innerlijke stem die op een statische mindset duidt
- Stap 2: Erken dat je een keuze hebt
- Stap 3: Praat terug als je statische mindset aan het woord is
- Stap 4: Onderneem op groei gerichte actie
Nog niet helemaal duidelijk? In de onderstaande TEDTalk legt Carol Dweck het nog een keer haarfijn uit.