Superfoods zijn vooral een marketingterm bedoelt om je dure producten in de supermarkt te laten kopen. Niet dat ze slecht voor je zijn, maar geen enkele superfood kan door de wetenschap daadwerkelijk als superfood bestempeld worden.
Toch is het verleidelijk om te geloven in een ‘magische kracht’ van een aantal producten, maar helaas: gevarieerd eten is de enige manier om je lichaam te voorzien van alle nodige voedingsstoffen. Het Voedingscentrum noemt dat eten volgens de Schijf van Vijf, terwijl in de fitness-wereld de verdeling van macro’s (koolhydraten, eiwitten, vetten) de scepter zwaait.
Kiwi als uitzondering
Er is daarentegen één stuk fruit dat opvallend veel voedingswaarden bevat en dat is de (groene!) kiwi. De kracht van de Chinese kruisbes (Actinidia chinensis), zoals de kiwi eigenlijk heet, werd eeuwen geleden al in China ontdekt. In 1906 werd de kruisbes meegenomen naar Nieuw-Zeeland, waar het stuk fruit marketingtechnisch werd omgedoopt tot kiwi (vernoemd naar de gelijknamige loopvogel, die – als je een beetje fantasie gebruikt – een vergelijkbaar uiterlijk heeft).
Wat de kiwi zo gezond maakt, is de bijzonder hoge vitamine C-waarde. Zo bevat één kiwi twee keer zoveel vitamine C als een sinaasappel (1 kiwi = 166% van de dagelijkse behoefte). Ook verslaat de kiwi alle andere soorten fruit op het gebied van vezels, vitamine E en vitamine K. Daarnaast bevat de kiwi pectine, aminozuren, bètacaroteen, foliumzuur, magnesium, koper, zink, fosfor, mangaan en vitamine A.
En het mooie is: een kiwi is laag in calorieën (1 kiwi van 75 gram bevat 51 calorieën), waardoor dit stukje fruit in elk dagelijks dieet past. Daarnaast heeft het eten van kiwi’ bewezen voordelen op de slaapkwaliteit.
Let op: de genoemde voedingswaarden gelden voor de groene kiwi, voor ‘gouden’ kiwi’s liggen de waardes lager.