Dit is ’s werelds grootste superjacht

Hoe groot? Groter dan de Titanic. Maar ook groener.

ulyssia superjacht
Reizen
Pan Am stijgt weer op in 2025
Door Jorrit Niels
Reizen
nissan ariya
Zen op vier wielen
Door Arno Kantelberg

In Nederland maakten we ons twee jaar geleden druk om Jeff Bezos’ 127 meter lange zeilschip Koru, gebouwd door rederij Oceano uit Alblasserdam. De Hef in Rotterdam moest voor de drie hoge masten wijken, maar dat was tegen het zere been van de Gewone Man.

Uiteindelijk werd de Koru zonder masten naar Rotterdam gesleept, waarna de masten er in een werf in de Maasstad werden opgezet. In februari van 2023 kon de Koru de Noordzee. Maar zelfs de Koru van Bezos verbleekt bij de Ulyssia, een monumentaal drijvend paleis dat een heel nieuwe dimensie geeft aan het begrip luxe. 

De Ulyssia omschrijft zichzelf als ‘a residential superyacht‘. Het houdt het midden tussen een privé-superjacht en een cruiseschip, en is ontworpen door de in Monaco woonachtige Noorse ontwerper Espen Øino. De robuuste stalen romp en een lichtgewicht aluminium bovenbouw zal worden gebouwd door de Duitse scheepswerf Meyer Werft.

De Ulyssia wordt feitelijk een soort drijvende, 320 meter lange ministad met 132 privé-verblijven. Die privéwoningen komen in de vorm van penthouses, duplexen en appartementen met één of meerdere slaapkamers. 

Het grootste privé-verblijf omvat bijna duizend vierkante meter; het kleinste heeft altijd nog een oppervlakte van zo’n honderd vierkante meter. Elke residentie beschikt over ontvangstruimten, open keukens, privéterrassen en een ononderbroken uitzicht op de oceaan. Het interieur van Ulyssia zal worden ontworpen door de Italiaanse firma FM Architettura.

Dit kolossale jacht overtreft huidige giganten als de 170 meter lange Azzam, momenteel het grootste superjacht op zee.

Aan boord van de Ulyssia bevindt zich een wellnesscentrum, een fitnesscentrum en een medische faciliteit. In de verschillende restaurants zullen topchefs de menu’s overzien. Er is een theater, een bibliotheek, een binnenzwembad en een ‘garage’ voor ‘waterspeelgoed’ waarmee de bewoners erop uit kunnen. Dat kan overigens ook met een van de twee helikopters die de bewoners tot hun beschikking hebben (er is een helikopterplatform).

Er is een jachtclub, een duikcentrum en er zijn banen voor padel- en pickleball. Een vloot elektrische tenders staat ter beschikking voor een snelle en milieuvriendelijke verkenning van de omgeving.

Dit superjacht heeft 26 huurlingen aan boord.

De makers hebben zich ingespannen om de Ulyssia zo groen mogelijk te produceren. Het superjacht is uitgerust met hybride voortstuwingssystemen en zal methanol en andere biobrandstoffen gebruiken om de uitstoot tot een minimum te beperken, aangevuld met batterijen en zonne-energie.

Mocht je geïnteresseerd zijn in een van de woningen op de Ulyssia, dan moet je nog even geduld hebben. De bouw moet ergens dit jaar beginnen en de oplevering wordt pas in oktober 2028 verwacht. Maar hier kun je je alvast aanmelden.

Reizen
Pan Am stijgt weer op in 2025
Door Jorrit Niels
Reizen
nissan ariya
Zen op vier wielen
Door Arno Kantelberg