Dit zijn jouw grootste vakantiefrustraties

Bijna half Nederland krijgt knallende ruzie voor, tijdens of na de vakantie. Jouw grootste ergernissen op een rij…

Wie denkt dat vakantie louter bestaat uit wijn drinken op pittoreske Franse pleintjes en romantische wandelingen over stranden, heeft het mis. Bijna driekwart van de Nederlanders heeft last van vakantiestress. En dat begint al ruim vóór de bestemming bereikt is.

Voor, tijdens & na

De meeste vakantiestress ervaart 35% op weg naar de bestemming. Dus voor ruim een derde van de respondenten is de reis zelf de grootste boosdoener.  

De groep die meeste stress ondervindt tijdens het plannen van de vakantie, is iets kleiner: 28%.

Maar ook het inpakken zorgt al voor de nodige spanning: bij 27% van de ondervraagden bereikt de stress zijn hoogtepunt zodra de koffers moeten worden gevuld.

Amper 6% van de respondenten ervaart de meeste stress op de vakantiebestemming zelf, terwijl 4% het moment van thuiskomst als grootste stressmoment bestempelt.

Onderweg

Krijg je bij het horen van ‘zwarte zaterdag’ acuut een zenuwtoeval? Je bent niet de enige. Vertraging en files zijn de nummer één bron van frustratie onderweg. Lange wachtrijen op het vliegveld staan op de tweede plek, en luidruchtige medepassagiers op drie. “De hel dat zijn de anderen,” zei Jean Paul Sartre in de jaren zestig al heel terecht. Beperkte beenruimte en te weinig plek voor de (hand)bagage maken de top vijf compleet.

Hallo, daar zijn we dan!

Op de vraag wat de grootste bron van frustratie is op de vakantiebestemming zelf, wordt uiteraard een tegenvallende accommodatie het vaakst genoemd. Opdringerige verkopers staan op plaats twee – best bijzonder eigenlijk. Slecht weer volgt op nummer drie, daarna komen hoge lokale prijzen en eten dat niet te hachelen is (lees: aan de wensen voldoet).

Al deze onvrede heeft ook zijn weerslag op de omgang met ons reisgezelschap, zo blijkt. Vakantiestress zorgt bij 49% van de respondenten voor ruzies op vakantie. Toch zeggen negen op de tien ondervraagden liever mét gezelschap op vakantie te gaan dan alleen.

Dit onderzoek is uitgevoerd in februari 2023 door onderzoeksbureau Time2play. Het hele onderzoek lees je hier.