Dit zijn laarzen waar je u tegen zegt. U!

Dit zijn laarzen om stormen te weerstaan én de catwalk op te gaan.

Kanye West

Als Kanye West de afgelopen weken in het nieuws trad, deed hij dat met zijn voeten in stevige stappers. Om niet te zeggen in extréém stevige stappers. Had hij misschien al het festivalseizoen in gedachten?

Bij de modeweek in Parijs trad de man die we tegenwoordig Ye moeten noemen aan in kniehoge zwarte laarzen. Je zou kunnen zeggen dat de laarzen zich in omvang kunnen meten met Ye’s ego/talent, want hemeltjelief, wat zijn ze groot.

Het was niet de eerste keer dat Ye zich in het openbaar vertoonde in XXLboots. Bij de laatste Louis Vuitton-show van ontwerper Virgil Abloh verscheen hij in opvallende camoufelaarzen van Dryshod, een Amerikaans jagersmerk. Eerder al zagen we hem in de Balenciaga Crocs Boot (een samenwerking tussen Balenciaga en – ehh – Crocs).

Zijn laarzen ogen vooral praktisch, passend bij het seizoen. Ze zijn ideaal voor het herfstige winterweer waarin januari en februari ons onderdompelde. Dit zijn laarzen waarin je een storm die Eunice heet tegemoet kunt treden. Maar ze lijken ook uitermate geschikt voor de festivals die zich nu weer aan gaan dienen.

Waar komen die laarzen ineens vandaan?

De enorme laars is een voortzetting van de trend die we al even zien, namelijk die van de kloeke schoenen. Schoenen kregen de afgelopen jaren ineens heel dikke zolen of stevige neuzen. Dat past allemaal in de trend waarin de mode-industrie grasduint in de outdoorgarderobe.

In die context zagen we al de toenemende populariteit van fleece-vesten, bergschoenen en rugzakken. Tegelijkertijd werden de ontwerpen futuristischer, bijvoorbeeld door veters weg te laten (denk ook aan de populaire sokschoenen van Balenciaga). De Thunderbird-achtige laarzen van Kanye West passen in dit decor.

Heel duur zijn de laarzen die hij draagt niet. We weten dat Ye niet vies is van een beetje luxe (met name van Balenciaga), maar tegelijkertijd schuwt hij ook niet de praktische en betaalbare workwear. Zo betrad hij in 2019 de rode loper van het fancy Met Gala in New York in een jas van het werkmansmerk Dickies. In dat zwarte jack van Dickies stak hij sober af naast eega Kim Kardashian, die zich in een glimmende jurk van Thiery Mugler had gewurmd.

Naast eega Kim Kardashian bij het Met Gala, 2019 – Kim in Mugler, Kanye in Dickies.

Toch was het, in al zijn zwarte soberheid, een strak minimalistisch ensemble dat Ye droeg. Wat je weer niet van zijn laarzen kunt beweren. Althans, die zijn wel zwart, maar allesbehalve minimalistisch. Dit  zijn laarzen waarmee je in twee stappen aan het andere eind van de straat bent – misschien is hij een man met haast.

Het merk Yeezy van Kanye West heeft zelf ook enkele laarzen in de collectie. Die zijn ook flink volumineus, een soort mix van snowboots en bergschoenen. Sommigen zijn van rubber, anderen zijn gewatteerd. Ye’s oudste dochter North West droeg ze als eerste. Justin Bieber is er ook weleens in gespot.

Justin Bieber in gewatteerde laarzen van Yeezy.
Justin Bieber in gewatteerde laarzen van Yeezy.

Die Yeezy’s zijn flink aan de prijs. Maar mocht jij je ook op het laarzenfront willen begeven, er zijn opties die minder budget behoeven.