John F. Kennedy was de meest charismatische Amerikaanse president van de vorige eeuw. Dat kwam ongetwijfeld door zijn charisma en door zijn haar, maar de 35e president van de Verenigde Staten had ook oog voor de stropdas.
Kennedy was liefhebber van de kleine strop. Hetzelfde gold voor zijn jongere broer Robert, die helaas hetzelfde lot trof als zijn oudere broer. De Fransen noemen zo’n kleine knoop petit noeud. In Nederland gebruiken we de term oriëntaalse knoop. Die naam is ooit gekozen omdat de smalle knoop met name populair was in continent Azië (waar het nog altijd populair is).
De techniek
Hoe krijg je de knoop zo subtiel in de das gestropt? De onderliggende techniek is net iets anders dan degene die je gebruikt voor de four-in-hand.
De four-in-hand is de meest gangbare strop. Bij deze four-in-hand, vernoemd naar de wijze waarop je de teugels van een vierspan vasthoudt, draai je het dikke gedeelte om het dunne gedeelte, en haal je hem van achterlangs naar voren. Daar trek je ‘em door de strop.
Dit zijn de 5 stropdas-klassiekers.
Maar hoe krijg je hem zo dun? Je begint met de das omgekeerd om je hals te hangen, dus met de achterzijde naar boven. Daarna kruis je de brede zijde ónder de dunne zijde (bij de four-in-hand gaat het er óverheen). Vervolgens: rondje maken, achterlangs halen en er van bovenaf in laten vallen.
Tip voor de gevorderde
Als je de eerste keer achterlangs gaat met de voorzijde, draai dan dat gedeelte als een schroef. Door die twist komt uiteindelijk zowel het voorste gedeelte als het achterste gedeelte van je das met de juiste kant naar voren. En je strop wordt er nóg kleiner van.
En welke das kies je
Speciaal voor het Nederlandse modemerk Dutch Dandies ontwierp ModMod-hoofdredacteur Arno Kantelberg een handvol stropdassen. De dassen zijn van honderd procent zijde en vervaardig door Italiaanse meesters. Doe er je voordeel mee!