99 dingen die je wilt weten over GTA 6

De verwachte opbrengst voor de duurste game ooit? 8 miljard dollar en ja: we hebben ’t twee keer gecheckt.

Entertainment
De best scorende series van Prime video
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Heat – De perfecte balans tussen stijl en r...
Door Jorrit Niels

Grand Theft Auto is één van de meest succesvolle videogame-series ooit. De eerste trailer van het zesde deel verscheen dinsdagochtend, iets eerder dan gepland door een lek op ‘X’. Inmiddels is het alweer tien jaar geleden sinds deel vijf in de schappen lag.

In totaal krijgen we een voorproefje van maar 1,5 minuut, maar het is genoeg om van het gehele internet een fanboy te maken. De teller staat nu op 107 miljoen views na net twee dagen. Nog niet gezien? Klik hieronder dan heel snel op play, want de trailer is bezig om BTS’ record te verslaan.

Eerste vrouwelijke hoofdrol

Grand Theft Auto VI speelt zich af in een fictieve versie van Miami, zoals Grand Theft Auto: Vice City uit 2002 al eerder deed. De trailer bevat snelle auto’s, een Miami Vice-waardige speedboat, witte stranden, hillbillies, krokodillen en een wereld die zo ongelooflijk leeft. Niet voor niets zijn er voor deze game alleen al honderdduizenden verschillende animaties gemaakt. Alles om het gevoel van een levende wereld over te brengen. Iets dat je nog niet eerder in een videogame hebt gezien.

De hoofdpersonages zijn Lucia en Jason. Die laatste is een noviteit voor de serie; tot nu toe is er nog geen vrouwelijk hoofdpersonage speelbaar geweest. Zoals eerder uitgelekt, staan ze centraal als gangsterkoppel. Denk: Bonnie & Clyde.

GTA 6 staat gepland voor 2025, met een release op de nieuwste generatie PlayStation en Xbox consoles. Tot nu toe is er nog geen versie voor de PC expliciet aangekondigd. Maar dat zal traditiegetrouw later komen, vaak een jaar na de release.

$8 Miljard in 12 Maanden

De verwachtingen zijn groot, met een verkoop van wel $8 miljard in de eerste 12 maanden nadat de game uitkomt. Volgens schattingen heeft de ontwikkeling van het zesde deel tussen de één en twee miljard dollar gekost. Het zou daarmee de duurste videogame aller tijden zijn.

Ontwikkelaar Rockstar Games hoeft zich geen zorgen te maken. Van GTA 5 zijn in tien jaar tijd meer dan 185 miljoen exemplaren verkocht. Volgens de website ‘VGChartz’ zijn er in totaal meer dan 410 miljoen exemplaren van alle GTA-spellen verkocht. Dit maakt Grand Theft Auto veel en véél succesvoller dan populaire gamefranchises zoals FIFA en Tomb Raider.

Ook hier kijken we – zij het variërend over de gehele redactie – enorm uit naar de game. Elk shot in de trailer vertelt een nieuw verhaal over hoe vernieuwend GTA 6 gaat zijn. Videogamesite IGN vond hetzelfde en legden nagenoeg elke frame van de 90 seconden durende trailer onder een vergrootglas. Deze 99 dingen zijn ze tegengekomen. Van hints naar de uiteindelijke map (het speelveld), verwijzingen naar het verhaal, GTA easter eggs en veel, veel meer.

Entertainment
De best scorende series van Prime video
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Heat – De perfecte balans tussen stijl en r...
Door Jorrit Niels