De nieuwe manier om je haar te wassen: met zeep!

Minder gek dan het lijkt, want zo’n solid bar is niet alleen goed voor je haar, maar ook voor het milieu.

Onderhoud
Lekker retro onder de douche
Door Redactie
Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie

Ook in jouw badkamer heeft zich een aardig rijtje plastic verzameld. Shampoo, conditioner, douchegel en badschuim zitten standaard in een plastic fles. Daar komt steeds meer verzet tegen, want al dat plastic heeft een behoorlijke impact op het milieu.

Een alternatief zijn de zogenaamde solid bars. Dit zijn verzorgingsproducten die enkel bestaan uit de reinigende en verzorgende bestanddelen. Water is eruit gelaten. Ze zijn daardoor opvallend compact, denk aan de grootte van een stuk zeep. Door de vaste structuur hoeven ze niet in plastic verpakt te worden, maar volstaat wat – recyclebaar – karton.

Vooral het aanbod aan shampoo bars is groot. Je doet er twee keer zo lang mee als met een gewone shampoo, waardoor er minimaal twee plastic flessen minder op de afvalberg terecht komen. Je maakt een shampoo bar zelf schuimend onder de douche of kraan. Meestal komt-ie met een blikje waardoor je je haarzeepje mee kunt nemen naar de sportschool of op reis.

Old skool

In een gewone shampoo zitten naast water vooral was-actieve stoffen. Deze zorgen ervoor dat talg, dode huidcellen, zweet en vuil ván je hoofdhuid en úit je haar gewassen worden. Ook verwijderen ze resten wax of gel. Schuimstoffen maken dat je de shampoo prima over je haar kunt verdelen.

Nagenoeg alle shampoos bevatten olieachtige bestanddelen die ervoor zorgen dat je het laagje vet dat van nature om een haar zit, intact blijft. Verder bevat een old skool shampoo conserveringsmiddelen en geurstoffen.

Blokvorming

De shampoo in blokvorm weert niet alleen water, maar vaak ook andere ingrediënten die in vloeibare shampoos wel voorkomen. Parabenen bijvoorbeeld. Dit zijn conserveringsmiddelen met een antibacteriële werking. Ze worden wel eens gelinkt aan verminderde vruchtbaarheid bij mannen, maar wetenschappelijk bewijs daarvoor is er niet. Maar goed: better safe than sorry.

Je doet er twee keer zo lang mee als met een gewone shampoo waardoor er minimaal twee plastic flessen minder op de afvalberg terecht komen.

Ook sulfaten ontbreken vaak. Dit zijn sterke reinigers die een shampoo laten schuimen. Sulfaatvrije shampoo is prima voor droog haar. Restanten wax spoel je er echter moeilijk mee uit, dus dat kan lastig zijn als je er een grootverbruiker van bent,

Op de zwarte lijst staan eveneens siliconen. Deze leggen een beschermend, glanzend laagje over een haar. Siliconen kunnen je haar zwaar en vettig maken. Niet fijn. Helemaal niet fijn.

Onderhoud
Lekker retro onder de douche
Door Redactie
Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie