De hak is óók voor mannen

13-06-2022, Amsterdam, Nederland: Jeangu Macrooy met partner Sebas tijdens de inloop op de gouden loper bij de Filmpremiere van Baz Luhrmann's ELVIS bij pathe Tuschinski te Amsterdam. ANP / Hollandse Hoogte / Patrick Harderwijk

Vrouwen dragen hakken om hun benen langer te laten lijken. Zo’n hak geeft tevens de bips een boost omhoog – ook een esthetisch voordeeltje. 

Maar die effecten bereik je als man natuurlijk ook. De hoge hak discrimineert niet op geslacht. Kijk maar naar Jeangu Macrooy. De zanger is van huisuit al niet kort (hij komt in de buurt van de twee meter), maar zo’n hak tilt hem zelfs nog iets verder omhoog. 

Jeangu Macrooy met partner Sebas bij de Amsterdamse bioscoop Tuschinski.
Jeangu Macrooy met partner Sebas bij de Amsterdamse bioscoop Tuschinski.

Jeangu draagt een zogenaamde Cubaanse hak, ook wel Latin heels genoemd. Dat is een hak die flamencodansers dragen. De Beatles droegen Chelsea boots met een Cubaans hakje, de beroemde Beatle boots

Dat heeft zo’n hak wel in zich; hier voelt elke man zich een John Travolta in (die de Latin heels inderdaad draagt in Saturday Night Fever, met name in die iconische openingsscène: Well, you can tell by the way I use my walk….

De laars met hak werd al gedragen door het Mongoolse opperhoofd Ghengis Khan, en zelfs eerder al door de Perzische cavalerie.

Zo’n schuin aflopende hak hielp om de schoen achter de beugels van het paard te posteren, een functie die je nog altijd terugziet bij de huidige rijlaars, maar ook bij de motorlaars (die wel korter is, ter verhoging van de flexibiliteit voor de voet om te schakelen).

Goed en wel beschouwd is de hak dus multifunctioneel; je stapt van de dansvloer zo op je Norton-motorfiets, hup de zon achterna.