Deze Hamilton draagt Harrison Ford in de nieuwe Indiana Jones

De archeoloog en avonturier kiest voor het Zwitserse Hamilton in zijn laatste; ‘Dial of Destiny’.

Op 28 juni is het zover, Harrison Ford pakt nog eenmaal de fedora en zweep op als Indiana Jones. Indiana Jones and the Dial of Destiny ziet de ouder wordende legendarische archeoloog weer als professor. Al lijkt hij er verveeld mee te zijn. Hij staat op het punt om met pensioen te gaan, totdat de dochter van een oude vriend, Helena Shaw (Phoebe Waller-Bridge), hem opzoekt voor een mysterieus item waar hij en haar vader jaren geleden naar op zoek waren.

Natuurlijk waren nazi’s er ook naar op zoek – zoals het hoort bij Indiana Jones – dus volgt een race tegen de klok om de ‘Dial of Destiny’ te vinden en een wederopstanding van het Derde Rijk te voorkomen. Een klassiek pulpverhaal op zijn best, en met James Mangold (Ford v. Ferrari) in de regisseursstoel ziet het er veelbelovend uit. In de bijrollen Mads Mikkelsen, Antonio Banderas en John Rhys-Davies (als oudgediende Sallah).

Om de pols zien we bij Antonio Banderas een custom Hamilton Khaki Navy Scuba, maar voor nu even de focus op wat Indy om de pols draagt in zijn laatste optreden. Een Hamilton Boulton. Het is voor het eerst dat we een horloge om de pols van Indy zien.

Het horloge werd in 1941 geïntroduceerd en was destijds één van Hamilton’s meest populaire horloges. Hij werd opnieuw geïntroduceerd in de jaren 80 en aangepast aan hedendaagse afmetingen. Het kussenvormig model met Art Deco designdetails heeft namelijk iets grotere proporties dan het origineel.

De geelgouden PVD-gecoate roestvrijstalen kast meet 27mm x 31,6mm, met een dikte van 7,8 mm. De bruine lederen band met alligatorafwerking is ook opnieuw vormgegeven. Aan boord vind je het 980.163 quartz kaliber. De Hamilton American Classic Boulton Quartz, zoals ‘ie voluit heet, kost €775.

Behalve de fedora van het Britse Herbert Johnson (nee, Indy draagt géén Stetson) en een Harley-Davidson, zijn er weinig merken die terugkwamen in de avonturenfilms. Propmaster Ben Wilkinson voegt Hamilton daar nu ook bij.

Hamilton heeft nauw samengewerkt met de rekwisietenafdeling van de nieuwe Indiana Jones voor wat historische nauwkeurigheid. Het is nog onduidelijk hoe het horloge zal worden gebruikt in de film, die zich zowel in 1944 als in 1969 afspeelt.

Het witte doek is Hamilton niet vreemd. Gezien in films als Men in Black, Live and Let Die en Interstellar, hebben Hamilton-horloges een indrukwekkende geschiedenis in Hollywood die helemaal teruggaat tot Shanghai Express uit 1932. Waar Marlene Dietrich en Clive Brook een Hamilton droegen, het was zelfs een integraal onderdeel van de film.