Looks vs. Functionaliteit met Hamilton’s nieuwe chrono

Vintage stijl en geïnspireerd op een Royal Air Force-model, dan heb je ons…

Het aanbod van Hamilton behoort tot één van de meest interessante in de horloge-industrie. Als je kijkt naar looks, mechaniek en prijs, dan is dat zeer schappelijk in deze soms exorbitante wereld. Vooral als we rekening houden met de rijke geschiedenis van het voorheen Amerikaanse merk.

Eén van de nieuwe Hamilton’s die op het toneel verschijnt, zet de traditie voort van goede chronografen voor onder de €2.000. Het Zwitserse merk met Amerikaanse roots heeft de Khaki Pilot Pioneer Mechanical Chronograph geïntroduceerd als de nieuwste editie van z’n op militair erfgoed geïnspireerde lijn van pilotenhorloges.

RAF

In het bijzonder haalt het stuk inspiratie in zowel vorm als functie van de horloges die het merk in de jaren zeventig aan de Britse Royal Air Force uitgaf. In de ronde roestvrijstalen kast van het horloge bevindt zich het eigen handopwindbare H-51-Si chronograaf uurwerk, dat beschikt over een gangreserve van 60 uur en een robuuste anti-magnetische silicium balansveer.

Hamilton zorgde ervoor dat een aantal stijlkenmerken in het ontwerp werden opgenomen die herinneren aan de vijf decennia oude voorouders van de Pilot Pioneer Chrono. De wijzers zijn wit gelakt, zoals op de oude RAF-modellen, de kast is ietwat asymmetrisch met een uitstulping aan de rechterkant om de kroon te beschermen en natuurlijk het gebolde saffierglas.

Net als de meeste andere vintage militair-geïnspireerde stukken van het horlogemerk, is de lume op dit pilotenhorloge uitgevoerd in vintage radium-stijl Super-LumiNova. Hamilton’s Khaki Pilot Pioneer Mechanical Chrono is er op een donkerbruine lederen band en heeft een stevige waterdichtheid van 100 meter. Hij is er voor €1.995.