Nooit meer met je handen in je haar

Vermijd deze vier valkuilen bij het wassen van je haar. En je haar zit straks nog beter dan dat van Sander Schimmelpenninck.

Natuurlijk wil je alles uit je wasbeurt halen. Vermijd deze vier vaak gemaakte fouten en je komt een heel eind!

Valkuil 1:  Je gebruikt te veel shampoo

Ben jij er ook zo één die houdt van veel schuim? Met het idee dat het haar daardoor pas écht goed schoon wordt? Dat is onzin, je haar droogt van veel schuim alleen maar uit. Net als je hoofdhuid. En die kan daardoor gaan jeuken. Waardoor jij gaat krabben. Waardoor irritatie ontstaat en de jeuk alleen maar erger wordt. Wil je niet.

Een hoeveelheid shampoo ter grootte van een twee euro munt is voldoende. Echt, je haar wordt er even schoon door.

Valkuil 2:  Je gebruikt de verkeerde shampoo

Het is verleidelijk om een grote gezinsfles shampoo op de badkamer neer te zetten. Maar one size fits all levert zelden wat goeds op, ook in haarzaken niet.

Kies een shampoo die bij je haartype past. Heb je een dorre bos opteer dan voor een shampoo tegen droog haar. Hangen je haren er snel vettig bij,  kies er dan een tegen vet haar.

Geen idee wat je haartype is? Vraag het dan aan je kapper. Die ziet in een oogopslag waar je haar behoefte aan heeft.  

Veel kapsalons verkopen ook shampoo’s. In de regel zijn deze wat duurder dan die je bij de drogist kunt kopen, maar ze bevatten dan ook meer werkzame bestanddelen.

Valkuil 3:  Je vergeet de conditioner

Shampoo droogt je haar een beetje uit. Dat effect hef je op door een conditioner te gebruiken. Die laat je een minuut inwerken, daarna spoel je ’m grondig uit. Een conditioner legt een laagje om elk haar waardoor het zachter wordt en beter in model is te brengen.

Mannen met donker haar hebben gemiddeld zo’n 100.000 haren. Roodharigen zo’n 80.000 en blonde mannen zijn met 150.000 haren euh… koploper.  

Valkuil 4:  Je wast je haar te vaak

Twee keer per week je haar met shampoo wassen is meer dan voldoende. Dagelijks onder de douche je haar spoelen met water is genoeg om het schoon te krijgen.

Vind je twee keer per week wat karig? In de 19e eeuw was het gebruikelijk het haar niet meer dan vier keer per jaar te wassen. Just sayin’.