De één vindt het heerlijk, de ander walgt ervan: het knakken van knokkels. De groep die het een vreselijk geluid vindt, waarschuwt meestal ook voor medische nadelen die kunnen ontstaan door het knakken, zoals artritis.
Hoewel een dertig jaar oude studie claimt dat overmatig knakken voor zwelling in de handen kan zorgen en mogelijk gripverlies veroorzaakt, heeft dit specifieke onderzoek nooit een vervolg gekregen en zijn er vrijwel geen harde claims dat het knakken van je knokkels gevaarlijk is.
Plop!
Wat gebeurt er nou eigenlijk wanneer je knokkels knakken? Om de botten en gewrichten soepel te laten bewegen, bevindt zich in de gewrichtsholtes de vloeistof synoviale. Wanneer je gewrichten worden uitgerekt, komt er gas vrij in dit eiwit-achtige goedje. Het gas vormt een bubbel en ontploft wanneer het onder druk wordt gezet. Dit is het geluid dat je hoort.
Om dezelfde knokkel opnieuw te kunnen knakken, moet je ongeveer twintig minuten wachten. Het gas heeft die tijd namelijk nodig om weer terug te keren naar de oorspronkelijke vorm en positie.
Het geluid van een knakkende knie wanneer je snel opstaat of je been vanuit een zittende positie strekt, heeft een andere oorzaak. Dit geluid wordt veroorzaakt doordat je knieschijf snel langs bot en spier beweegt.
Geen fan van het knakkende geluid? Er is geen reden om het wel te moeten doen. Wel een liefhebber? Het onofficiële wereldrecord staat op 107 pops, die je allemaal kunt terughoren in de onderstaande video. Enjoy!