1 Je moet altijd rekken en strekken voordat je gaat rennen
Helaas, uit onderzoek blijk dat vooraf rekken en strekken geen enkel voordeel biedt bij het rennen. Onderzoek door de University of Nebraska wijst uit dat stretchen niet noodzakelijk is, omdat je bij hardlopen slechts in één richting beweegt. Sterker nog: vooraf stretchen vergroot de kans op blessures alleen maar. Na afloop rekken is dan weer wél verstandig. Lees er hier meer over.
2 Hoe verder je rent, des te beter je wordt
De hoeveelheid kilometers die je rent, zijn geen indicatie voor het succes van je training. Het is belangrijker wat je met die kilometers doet. Maak gebruik van de zogenaamde Hanson-methode (lees er hier meer over) en verkies kwaliteit boven kwantiteit.
Richt je dus niet op het aantal kilometers, maar juist op de rust. Door te wisselen in uitvoering (de ene dag focus je op snelheid, de andere dag op duurloop de andere), maak je sneller vorderingen.
3. Het missen van een sessie is dodelijk voor je opbouw
Absoluut onwaar. Als je doorloopt zonder rust te nemen, vergroot je juist de kans op blessures. Een goede rust geeft je lichaam de tijd om te herstellen. Daar heb je vervolgens alleen maar voordeel van. Je hoeft niet elke dag te rennen. Je kunt een aantal dagen rust nemen voordat je begint aan je volgende ronde.
4. Op blote voeten rennen is beter dan op schoenen
En ineens was blootsvoets rennen een rage, alsof we allemaal Abebe Bikila wilden worden, die in 1960 barrevoets de Olympische marathon op z’n naam schreef. Het idee bestaat dat blootsvoets rennen de kans op podologisch letsel verkleint, maar feit is dat de meeste mensen technisch niet goed genoeg lopen om dat zonder schoenen te doen. Dat is simpelweg te zwaar voor je lichaam, voor je gewrichten. Trek dus maar gewoon die schoenen aan.
Deze 7 fitnessovertuigingen mag je ook vergeten.
5. Krachttraining is slecht
Jawel, doe maar wel met enige regelmaat krachttraining naast je hardlooptraining. Doe ook beenoefeningen die gericht zijn op balans en stabiliteit, die zijn bevorderlijk voor je gewrichten. Een kwartiertje training is al genoeg.
Als je overigens echt de ambitie hebt om een marathon te lopen, is kracht- en stabiliteitstraining zelfs noodzakelijk om blessures te voorkomen.
6. Hardlopen in koud weer is slecht
Als smoes werkt het natuurlijk wel: het is te koud om te lopen. Maar als jij je handen én je hoofd warm houdt, is er helemaal niets aan de hand. Sterker nog, het is zelfs beter omdat je je weerstand verbetert door in koude temperaturen te lopen. Maar dus wel mutsje op en handschoenen aan.