Harry Styles als Hugo de Jonge

Harry Styles won een Grammy Award in een outfit die deed denken aan tja, onze minister van voorheen Volksgezondheid

LOS ANGELES, CALIFORNIA - FEBRUARY 05: (FOR EDITORIAL USE ONLY) Harry Styles attends the 65th GRAMMY Awards on February 05, 2023 in Los Angeles, California. (Photo by Jon Kopaloff/WireImage)

Harry Styles baarde gisteravond bij de uitreiking van de Grammy Awards opzien (niet voor het eerst) in een jumpsuit dat met 250.000 Swarovski-kristallen was belegd, in liefst negen verschillende kleuren. Styles toepte daarmee qua blingbling Doja Cat over; die droeg tijdens de Parijse Fashion Week een outfit droeg met ‘slechts’ 30.000 Swarovski-kristallen.

Het pak van Styles was met de hand samengesteld in het Parijse atelier van EGONLAB, een jong Frans merk (sinds 2019) dat graag mag rommelen met de traditionele barrières tussen mannelijk- en vrouwelijkheid. EGONLAB, dat zich niet positioneert als merk maar als beweging, vat het eigen DNA samen als urban punk – voor wat het waard is.

Harry Styles won bij de uitreiking de Grammy Award voor beste popalbum. 

De de bekendste met Swarovski-kristallen belegde jurk is waarschijnlijk de gouden jurk die Marilyn Monroe droeg toen ze president John F. Kennedy happy birthday wenste.

EGONLAB noemde het jumpsuit van Styles “een vertaling van Harry’s aura en zijn onverschrokken benadering van mode”. Sterker nog, de “krachtige kleurcombinatie is een visuele metafoor van zijn persoonlijkheid”.

LOS ANGELES, CALIFORNIA - FEBRUARY 05: (FOR EDITORIAL USE ONLY) Harry Styles attends the 65th GRAMMY Awards on February 05, 2023 in Los Angeles, California. (Photo by Jon Kopaloff/WireImage)

De gedachten bij ModMod gingen echter uit naar een andere persoonlijkheid, namelijk naar Hugo de Jonge. De Jonge is tegenwoordig minister van Volkshuisvesting, doch als verantwoordelijke voor Volksgezondheid bezocht hij in 2020 premier Rutte in het Catshuis. 

De Jonge legde zijn bezoek af in een spijkerbroek die nogal strak om de hammen spande. Maar hij combineerde die denim broek met een pullover in Harlekijn-stijl, net als Harry Styles bij de Grammy’s.

Wat we kunnen constateren bij zowel Styles als De Jonge is dat de Harlekijn-print een onmiddellijke opkikker geeft. Dat komt door de veelkleurigheid van het tableau, maar waarschijnlijk ook door de kekke wybertjes-vorm van de vlakken.

De harlekijn, stammend uit het Italiaanse Comedia dell’arte (‘Arlecchino’), is een voorloper van de clown. Je kunt hem tegenwoordig nog treffen in het circus, en een heel enkele keer met carnaval, vooral de Venetiaanse variant. De broek van Hugo de Jonge heeft ook iets clownesk, dat is waar. Daarvan zouden we willen zeggen: don’t try this at home.

Over Swarovski

Daniel Swarovski richtte in 1895 onder eigen naam het inmiddels beroemde kristallenhuis op (eigenlijk in 1883, maar hij patenteerde het merk pas twaalf jaar later). Swarovski heeft wereldwijd zo’n 2.400 eigen winkels en 6.700 verkooppunten. 

De Swarovski Group omvat niet alleen de kristallen-tak, maar ook het snel groeiende Swarovski Optik. De jaaromzet van het bedrijf ligt iets onder de drie miljard euro.