De stijl-evolutie van Harry Styles

Singer-songwriter Harry Styles, 27 jaar pas, heeft zich niet alleen ontworsteld aan het keurslijf van tienerster, maar zich ook ontpopt tot een rolmodel voor zijn generatie.

harry styles

Harry Styles wordt niet alleen geprezen voor zijn muziek, maar ook voor zijn durf in kleding. Het voormalige lid van boyband One Direction is een avonturier die niet bang is om gender-grenzen te verleggen: satijn, fluweel, tule, boa’s, kant, oorbellen, hoge hakken, handtassen, nagellak

Toch wordt het bij Harry Styles nooit een verkleedpartij. Er zit een element van provocatie in, maar toch ook van oprechte expressiviteit. Over zijn eerste solo-album zei Styles ooit tegen tijdschrift Rolling Stone: “The number one thing was I wanted to be honest.” Styles wilde eerlijk zijn, want “dat was ik hiervoor niet.”

Harry Styles rolde vanuit de muzikale talentenjacht X-Factor door in One Direction. Hij was op dat moment 16 jaar. 

One Directions werd de ideale boyband voor het social media-tijdperk. De eerste vier albums van de band belanden op nummer 1 in de Amerikaanse hitparade, een nog nooit eerder vertoonde prestatie.

Maar zoals dat gaat met boybands, camoufleerde het commerciële succes het potentiële talent. Dat bleek bij Styles’ eerste solo-single, het aanstekelijke Sign of the times. Zijn eerste album werd dat jaar lovend ontvangen. Voor de single Watermelon Sugar, dat eind 2019 verscheen, ontving hij zelfs een Grammy Award in de categorie Best Pop Solo Performance.

Styles maakte zich in uiterlijke zin ook los van One Direction, een route die hij al tijdens het lidmaatschap had ingezet. De evolutie van tienerster tot rolmodel in beeld:

harry styles

2014

Achtervolgd door fans op de luchthaven van Los Angeles in het rock-tenue van zwarte jeans, t-shirt, hoed en zonnebril.

harry styles

2015

In een bomberjack van Saint Laurent tijdens een optreden met One Direction voor Good Morning America.

harry styles

2015

In full Gucci op de rode loper van de American Music Awards, als enige.

harry styles

2017

In harlekijn-kostuum met witte pussy bow bij een optreden in Las Vegas voor het iHeartRadio Music Festival.

harry styles

2019

Hoge hakken, tule, pussy bow en een parel-oorbel in het rechteroor bij het Met Gala in New York.

harry styles

2019

Op de afterparty van het Met Gala in hoge taille-broek en gigantische, tevens felrode bow tie.

harry styles

2019

In blauw fluweel two piece na een etentje in Rubirosa, een restaurant in New York.

harry styles lizzo

2020

In een lang overhemd en een krappe, gebreide spencer bij een duet met Lizzo in Miami Beach.

harry styles 2020

2020

Op de rode loper van de BRIT Awards, met parels onder een Peter Pan-kraag. 

harry styles

2020

Optredend bij de BRIT Awards in de O2 Arena met witte, kanten handschoenen en witte bretels.

harry styles

2020

Op de afterparty van de BRIT Awards in geel driedelig met zijden overhemd en witte laarzen.

harry styles

2020

Het patchwork-vest van J.W. Anderson dat Styles droeg tijdens de repetities voor de Today Show ging viral. J.W. Anderson gaf het patroon vrij, zodat mensen thuis de ‘tiktoksweater’ konden nabreien.

Styles’ muziek, maar ook zijn interpretatie en uitbeelding ervan deden denken aan David Bowie en Harry Nilsson, die min of meer ook ooit als tienersterren begonnen.  

Net als David Bowie maakt Harry Styles af en toe een uitstap naar de film. In 2017 maakte hij zijn acteerdebuut in Christopher Nolans bekroonde film Dunkirk. In september van dit jaar wordt Don’t Worry Darling verwacht, een psychologische thriller onder regie van Olivia Wilde. 

Het nieuwe album van Harry Styles, Harry’s House, komt uit op 20 mei. Op 9 juli treedt hij Styles in het Ziggo Dome. Het concert is al uitverkocht.