Heb jij het hart op de juiste plaats?

Als je uit Amsterdam komt is dat nog geen gelopen race. In Alkmaar en Lelystad is de kans groter…

In een recent sociaal experiment in verschillende Nederlandse steden is onderzocht of Nederlanders het hart op de juiste plaats hebben.

Kinderen & knuffels

Het zit zo: afgelopen zomer werden 140 teddyberen neergelegd in veertien grote Nederlandse steden. Telkens op een andere locatie, zoals in een café, in een station of op een bankje in het park. Alle beren waren voorzien van een label met daarop een kindernaam én een telefoonnummer. Op die manier kon worden onderzocht in welke steden en door wie de meeste verloren knuffels teruggebracht worden naar de kinderen/eigenaars.

Heeft natuurlijk een hoog gehalte van dit programma

 In Alkmaar zit je goed

De inwoners van Alkmaar bleken het meest behulpzaam te zijn: 70% van de teddyberen die in deze stad waren gedropt, werden ook teruggebracht. Lelystad staat met 60% teruggebrachte beren op de tweede plaats. Middelburg komt op een derde plek, met 5 bewoners die op zoek gingen naar de rechtmatige eigenaars van de knuffels (50%).

…in Amsterdam minder

De stad waar het minst vaak een verloren teddybeer werd teruggebracht was Amsterdam, slechts 10% nam de moeite. Utrecht werd een na laatste, met 20% geretourneerde knuffels. Groningen, Den Haag, Leeuwarden en Nijmegen scoorden ook niet al te best: slechts bij 30% van de ‘verloren’ beren werd contact gezocht met de eigenaar.

Hart in actie

Meer dan de helft van de beren werd al binnen 24 uur na het verlies teruggebracht. Vrouwen namen het vaakst initiatief de verloren knuffel terug te bezorgen. Maar liefst 64% van de initiatiefnemers waren vrouwen, tegenover slechts 36% mannen.

De ‘verloren’ beren in het experiment werden het vaakst teruggebracht door mensen tussen 31 en 40 jaar (41% van de beren werden teruggebracht door eerlijke vinders uit deze leeftijdsgroep). En mensen tussen de 21 en 30 jaar brachten als sterke tweede groep ook 31% van de ontheemde beren terug.

Uit het onderzoek bleek verder dat de teddyberen die in kledingwinkels waren achtergelaten het vaakst werden teruggebracht: 57% van de geretourneerde knuffels werd daar gevonden. Treinstations staan hier op de tweede plek van locaties (met 50%), op de voet gevolgd door speeltuinen (43%) en kerken (43%). In supermarkten (14%) en ondergrondse parkeergarages (21%) is de kans het kleinst dat gevonden voorwerpen worden teruggebracht.

 Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van www.MyNametags.nl