Haute Horlogerie recycled nu ook met de Ulysse Nardin Diver X

Steeds populairder in horlogeland: gerecyclede grondstoffen voor je prijzige horloge. Ook Ulysse Nardin ontkomt er niet aan. Toch hoeft het niet zo duur… bewijst een Nederlands alternatief.

Ulysse Nardin heeft zich lang geleden al gevestigd als maker van misschien wel de meest nauwkeurige mariene chronometers ter wereld, met een erfgoed van meer dan 175 jaar om 19e-eeuwse zeevarenden te helpen bij hun moeilijkste beproevingen. Nu werkt het merk samen met de Europese jachtcompetitie The Ocean Race voor een nieuwe toevoeging aan de exclusieve Diver X collectie.

Ulysse Nardin zet zich in voor het gebruik van innovatieve en vooral alternatieve materialen. Dat mooie horlogekunst gerecyclede grondstoffen niet uitsluit, dat wisten we al. Kijk maar naar het Nederlandse initiatief en Kickstarter-succes: de Gyre SeaCleaner. Een horloge gemaakt van gerecyclede visnetten uit de oceaan met een uurwerk dat werkt op zonne-energie. Inmiddels verkocht in meer dan 35 landen.

Terug naar Ulysse Nardin, ze hebben een nieuwe Diver gelanceerd. Deze bestaat ook grotendeels uit gerecycled plastic dat in de oceaan dreigt te komen. Een wezenlijk verschil met een horloge als de SeaCleaner, maar daarom niet minder belangrijk. In 2020 presenteerde het merk een concepthorloge met een vergelijkbare richting, en het is niet de eerste die we dus hebben gezien met een kast gemaakt van teruggewonnen bronnen uit en nabij de zee – maar de boodschap blijft cruciaal.

Diver X

Ulysse Nardin heeft de Diver X gemaakt met agressieve lijnen en de kenmerkende dubbele X van de collectie op de wijzerplaat van het horloge. Na de Diver X Nemo Point-, Skeleton- en Antarctica-edities valt de nieuwe Ocean Race-editie samen met de gezamenlijke belofte van de twee merken om de oceanen te beschermen en hopelijk tegen het jaar 2030 een significant positief verschil te zien.

Alles wordt aangedreven door een manufactuur-uurwerk: de UN-118. Bestaande uit 280 onderdelen en een anti-magnetisch echappement, in een kast van 44mm die is samengesteld uit 60 procent Carbonium (een gepatenteerd koolstofmateriaal) en 40 procent gerecycled polyamide plastic uit gebruikte visnetten. Als een knipoog naar zijn eigen milieuvriendelijkheid, wordt het horloge geaccentueerd met een groene bies op de matte houtskool wijzerplaat en gerookte zwarte lunette, evenals gestikt in de stoffen band. De wijzerplaat heeft een kleine secondewijzer en een datumvenster op ‘zes uur. Samen met een gangreserve-indicator op ’twaalf uur’.

De Diver X The Ocean Race is waterbestendig tot 300 meter en heeft een gangreserve van 60 uur. Het horloge is gelimiteerd tot slechts 200 stuks en kan worden gekocht in de boetieks van Ulysse Nardin voor €10.400.