De comeback van het hawaïshirt

Joan Blackman and Elvis Presley in Blue Hawaii

Het hawaïshirt heeft een opvallende ontwikkeling doorgemaakt. Eerst was het een shirt met een belegen imago, gedragen door Amerikaanse presidenten als ze een weekendje vrij waren. Elvis Presley droeg een Hawaï-shirt in de zoetsappige film Blue Hawaïi uit 1961.

Maar toen gingen ineens gangsters en rouwdouwers het dragen. Al Pacino draagt als Tony Montana meerdere Hawaïshirts in Scarface, soms onder het bloed. Wat ook het Hawaïshirt van Brad Pitt (als Tyler Durden) overkomt in Fight Club

Die zelfde Brad Pitt speelt een stuntman in Once Upon a Time in… Hollywood, en in die film draagt hij een geel Hawaïshirt over een wit Champions T-shirt. Dat ziet er minstens net zo vrolijk uit als Johnny Depp in zijn rol als Hunter Thompson in Fear and Loathing in Las Vegas. Of als Nicholas Cage in Raising Arizona.

Nicolas Cage in Raising Arizona.
Nicolas Cage in Raising Arizona.

Wat is een camp collar

De camp collar, ook wel Cuban collar genoemd, is een kraag die open en gespreid gedragen wordt, en vooral voorkomt bij shirts met korte mouwen en een boxy pasvorm (dus zonder taillering), zoals Hawaii-shirts en bowlingshirts. Maar dit bijvoorbeeld een knappe katoenen polo met een open kraag.

Weetje: op Hawaï zelf gebruiken ze de term Aloha-shirt in plaats van Hawaïshirt.