De beste HBO-series voor als je Netflix hebt uitgespeeld

De ultieme lijst met series die niet op Netflix staan.

Entertainment
Dit is in oktober te zien op HBO Max
Door Jorrit Niels
Entertainment
Dit verschijnt deze maand nieuw op Netflix
Door Lisanne Meeder

Lang voor Game of Thrones bestond, maakte HBO al fantastische series. En dan hebben we het niet (alleen) over Sex and the City. Sterker nog: als je regelmatig geniet van al het moois dat serieland je te bieden heeft, mag je HBO een bedankbriefje sturen. Zij waren de grondleggers van het huidig televisielandschap en hebben talloze Emmy’s binnengesleept. Met behulp van de IMDb-ratings (★) van de series hebben we de beste HBO-series hier geselecteerd (die je in Nederland via het net gelanceerde HBO Max kan kijken).

Lees ook: Best scorende original series van Amazon Prime & Meest gewaardeerde series op Netflix

Big Little Lies (2017-2019) ★ 8,5

Big Little Lies is tot op de dag van vandaag Reese Witherspoons succesvolste televisie-optreden. Gebaseerd op het gelijknamige boek volgt de HBO-serie de oorspronkelijke verhaallijn. De drie vrouwen in de lead leiden een op het eerste gezicht perfect leven in een rustig kuststadje in Californië, met succesvolle echtgenoten, dure huizen en voorbeeldige kinderen. Maar er huizen donkere geheimen achter alle pretenties. Het enorm spannende plot leverde Big Little Lies meerder Emmy’s en Golden Globes op.

Boardwalk Empire (2010-2014) ★ 8,6

Boardwalk Empire is een HBO-serie over de Amerikaanse drooglegging in de jaren ’20. Er mag geen druppel alcohol uitgeschonken worden, wat het voor de onderwereld tot hét moment maakt om in illegale drank te handelen. Zo ook in Atlantic City, waar de corrupte politicus Nucky Thompson de scepter zwaait. Martin Scorsese regisseerde de pilotaflevering en won daar een Emmy Award voor. De bedenker van de serie, Terence Winter, werkte eerder als producent aan The Sopranos. En dan is er nog die glansrol van Steve Buscemi (Reservoir Dogs), misschien wel de beste van zijn carrière.

Westworld (2016 – ?)★ 8,6

Westworld is gemaakt volgens de inmiddels bekende HBO-formule: een zorgvuldig uitgewerkte fictieve wereld, peperdure sets en een indrukwekkende cast (onder andere Anthony Hopkins van The Father en Evan Rachel Wood). De serie gaat over een pretpark waar bezoekers zich in het Wilde Westen kunnen wanen — tot de bezoekers moeten vrezen voor de robots in het park. Nog nooit werd een eerste seizoen van een van de beste HBO-serie zo goed bekeken.

Rome (2005-2007) ★ 8,7

Het oude Rome maakte een paar roerige periodes door en één van de spectaculairste tijdperken was de transformatie van republiek naar keizerrijk. De serie Rome volgt deze omslag door de ogen van twee oud-soldaten die tot hun nek in het politieke geruis verzeild raken. De opkomst van Julius Caesar, zijn abrupte val, en de bloederige burgeroorlog om de macht in de ‘Eeuwige Stad’ komen allemaal voorbij. Rome kreeg slechts twee seizoen op HBO, maar de invloed is nog steeds merkbaar. Met een IMDb-score van 8,7 is het dan ook een van de beste HBO-series.

True Detective (2014-2019) ★ 8,9

Vanaf de eerste aflevering is het duidelijk waarom True Detective in deze beste HBO-series-lijst staat: dankzij een intrigerende moordzaak, de bijzondere chemie tussen rechercheurs Marty (Woody Harrelson) en Rust (Matthew McConaughey) en de onheilspellende landschappen van de Ozarks in Louisiana. De regie van Cary Joji Fukunaga (Beasts of No NationManiac) deed de rest: True Detective sleepte in 2014 vijf Emmy’s in de wacht.

The Sopranos (1999-2007) ★ 9,2

Nooit eerder veroorzaakte een fade-to-black zoveel controversie, maar afgezien van het ambivalente einde zette de serie de toon voor moderne televisie met een gelaagd plot. The Sopranos is verantwoordelijk voor televisie zoals wij die nu kennen en geen enkele lijst is volwaardig zonder dat deze serie wordt genoemd – en met een IMDb-score van 9,2 wordt dat feit nogmaals onderbouwd.

Game of Thrones (2011-2019) ★ 9,2

Game of Thrones is onderhand omgevormd tot cultserie. Geen enkele serie won zoveel Emmy Awards als Game of Thrones: het epische drama heeft een recordaantal op zijn naam. Als The Sopranos toentertijd ‘sublieme televisie’ vertegenwoordigden, gaat de prijs voor ‘hedendaagse sublieme televisie’ naar de HBO-serie GoT. En alhoewel de serie onderhand is gestopt, weten we allemaal waarom ‘ie de beste is.

The Wire (2002-2008) ★ 9,3

The Wire is een serie die de aantrekkingskracht van de Baltimore-drugsscene vastlegt op een manier die je niet in woorden kunt uitdrukken. Emmy-erkenning bleef altijd uit voor The Wire, maar het drama is een decennium sinds de laatste aflevering nog altijd geliefd. Barack Obama noemde het zijn favoriete serie aller tijden, en hij is zeker niet de enige: The Wire scoort op IMDb een dikke 9,3. The Wire is de HBO-serie der HBO-series. Bucketlist-materiaal.

Band of Brothers (2001) ★ 9,4

In Band of Brothers volg je Easy Company vanaf hun eerste parachutesprong naar de landing in Normandië, tot het einde van de Tweede Wereldoorlog die hen uiteindelijk brengt naar Hitlers buitenhuis op de Obersalzberg. De tiendelige serie is gebaseerd op het boek van Stephen Ambrose, maar om de historische gebeurtenissen zo accuraat mogelijk weer te geven werden de helden van toen ook geïnterviewd.

Chernobyl (2019) ★ 9,4

Het is nu meer dan 30 jaar geleden dat de grootste kernramp in de geschiedenis met ongekende proporties Tsjernobyl tot een spookstad maakte. Om de enorme gevolgen van Tsjernobyl te vertellen, kwam HBO met een miniserie over de ramp in 1986. In de hoofdrollen zie je Jared Harris (Mad Men), Stellan Skarsgård (Thoren Emily Watson (The Theory of Everything).

Entertainment
Dit is in oktober te zien op HBO Max
Door Jorrit Niels
Entertainment
Dit verschijnt deze maand nieuw op Netflix
Door Lisanne Meeder