De beste HBO-series voor als je Netflix hebt uitgespeeld

De ultieme lijst met series die niet op Netflix staan.

Entertainment
typhoon
Wat we kunnen leren van Typhoon
Door Arno Kantelberg
Entertainment
Minne Koole is een beetje koekoek
Door Lisanne Meeder

Lang voor Game of Thrones bestond, maakte HBO al fantastische series. En dan hebben we het niet (alleen) over Sex and the City. Sterker nog: als je regelmatig geniet van al het moois dat serieland je te bieden heeft, mag je HBO een bedankbriefje sturen. Zij waren de grondleggers van het huidig televisielandschap en hebben talloze Emmy’s binnengesleept. Met behulp van de IMDb-ratings (★) van de series hebben we de beste HBO-series hier geselecteerd.

Lees ook: Best scorende original series van Amazon Prime

Big Little Lies (2017-2019) ★ 8,5

Big Little Lies is tot op de dag van vandaag Reese Witherspoons succesvolste televisie-optreden. Gebaseerd op het gelijknamige boek volgt de HBO-serie de oorspronkelijke verhaallijn. De drie vrouwen in de lead leiden een op het eerste gezicht perfect leven in een rustig kuststadje in Californië, met succesvolle echtgenoten, dure huizen en voorbeeldige kinderen. Maar er huizen donkere geheimen achter alle pretenties. Het enorm spannende plot leverde Big Little Lies meerder Emmy’s en Golden Globes op.

House of the Dragon (2022 – ?) ★ 8,6

De Game of Thrones prequel-serie House of the Dragon speelt zich zo’n 200 jaar voor de gebeurtenissen van Game of Thrones af. Het volgt de opkomst en ondergang van House Targaryen en de gebeurtenissen die de politiek van Westeros voor de komende generaties zullen bepalen. In de serie spelen Paddy Considine (The World’s End) en Matt Smith (The Crown) respectievelijk King Viserys Targaryen en zijn broer Prince Daemon Targaryen. Fans hoopten dat de prequel het desastreuze laatste seizoen van GoT deed vergeten. Met een IMDb-score van 8,6 is de serie in ieder geval een verzachtende pleister.

Zo maak je de populaire Negroni Sbagliato van Emma D'Arcy

Boardwalk Empire (2010-2014) ★ 8,6

Boardwalk Empire is een HBO-serie over de Amerikaanse drooglegging in de jaren ’20. Er mag geen druppel alcohol uitgeschonken worden, wat het voor de onderwereld tot hét moment maakt om in illegale drank te handelen. Zo ook in Atlantic City, waar de corrupte politicus Nucky Thompson de scepter zwaait. Martin Scorsese regisseerde de pilotaflevering en won daar een Emmy Award voor. De bedenker van de serie, Terence Winter, werkte eerder als producent aan The Sopranos. En dan is er nog die glansrol van Steve Buscemi (Reservoir Dogs), misschien wel de beste van zijn carrière.

Westworld (2016 – ?)★ 8,6

Westworld is gemaakt volgens de inmiddels bekende HBO-formule: een zorgvuldig uitgewerkte fictieve wereld, peperdure sets en een indrukwekkende cast (onder andere Anthony Hopkins van The Father en Evan Rachel Wood). De serie gaat over een pretpark waar bezoekers zich in het Wilde Westen kunnen wanen — tot de bezoekers moeten vrezen voor de robots in het park. Nog nooit werd een eerste seizoen van een van de beste HBO-serie zo goed bekeken.

Rome (2005-2007) ★ 8,7

Het oude Rome maakte een paar roerige periodes door en één van de spectaculairste tijdperken was de transformatie van republiek naar keizerrijk. De serie Rome volgt deze omslag door de ogen van twee oud-soldaten die tot hun nek in het politieke geruis verzeild raken. De opkomst van Julius Caesar, zijn abrupte val, en de bloederige burgeroorlog om de macht in de ‘Eeuwige Stad’ komen allemaal voorbij. Rome kreeg slechts twee seizoen op HBO, maar de invloed is nog steeds merkbaar. Met een IMDb-score van 8,7 is het dan ook een van de beste HBO-series.

The Last Of Us (2022 – ?) ★ 8,8

Een HBO serie die nog niet eens helemaal uit is en nu al bovenaan de lijst staat: The Last Of Us. De serie is gebaseerd op de populaire, gelijknamige actie-avonturengame uit 2013. The Last Of Us speelt zich af in een post-apocalyptische wereld in het jaar 2023, 20 jaar na een virusuitbraak. Joel (Pedro Pascal) en Ellie (Bella Ramsey) navigeren door de ruïnes van de Verenigde Staten en proberen de zeer agressieve Infected te ontwijken. Tegelijkertijd moeten ze ook omgaan met andere overlevenden, waarvan sommige bereid zijn om alles te doen om hun eigen voortbestaan ​​veilig te stellen

Succession (2018 – 2023) ★ 8,9

De Roy familie beheert een van de grootste mediabedrijven ter wereld: Waystar Royco. Maar in HBO-serie Succession blijkt al snel dat dit ook zo’n beetje het meest dysfunctionele bedrijf ter wereld is. Als de 80-jarige vader van de familie meerdere fouten ondergaat, moet de mediamagnaat plaatsmaken voor een opvolger vanuit de familie. Wie van de vier Roy-kinderen neemt het bedrijf over?

True Detective (2014-2019) ★ 8,9

Vanaf de eerste aflevering is het duidelijk waarom True Detective in deze beste HBO-series-lijst staat: dankzij een intrigerende moordzaak, de bijzondere chemie tussen rechercheurs Marty (Woody Harrelson) en Rust (Matthew McConaughey) en de onheilspellende landschappen van de Ozarks in Louisiana. De regie van Cary Joji Fukunaga (Beasts of No NationManiac) deed de rest: True Detective sleepte in 2014 vijf Emmy’s in de wacht.

The Sopranos (1999-2007) ★ 9,2

Nooit eerder veroorzaakte een fade-to-black zoveel controversie, maar afgezien van het ambivalente einde zette de serie de toon voor moderne televisie met een gelaagd plot. The Sopranos is verantwoordelijk voor televisie zoals wij die nu kennen en geen enkele lijst is volwaardig zonder dat deze serie wordt genoemd – en met een IMDb-score van 9,2 wordt dat feit nogmaals onderbouwd.

Game of Thrones (2011-2019) ★ 9,2

Game of Thrones is onderhand omgevormd tot cultserie. Geen enkele serie won zoveel Emmy Awards als Game of Thrones: het epische drama heeft een recordaantal op zijn naam. Als The Sopranos toentertijd ‘sublieme televisie’ vertegenwoordigden, gaat de prijs voor ‘hedendaagse sublieme televisie’ naar de HBO-serie GoT. En alhoewel de serie onderhand is gestopt, weten we allemaal waarom ‘ie de beste is.

The Wire (2002-2008) ★ 9,3

The Wire is een serie die de aantrekkingskracht van de Baltimore-drugsscene vastlegt op een manier die je niet in woorden kunt uitdrukken. Emmy-erkenning bleef altijd uit voor de serie, maar het drama is een decennium sinds de laatste aflevering nog altijd geliefd. Barack Obama noemde het zijn favoriete serie aller tijden, en hij is zeker niet de enige: The Wire scoort op IMDb een dikke 9,3. Het is de HBO-serie der HBO-series.

Band of Brothers (2001) ★ 9,4

In Band of Brothers volg je Easy Company vanaf hun eerste parachutesprong naar de landing in Normandië, tot het einde van de Tweede Wereldoorlog die hen uiteindelijk brengt naar Hitlers buitenhuis op de Obersalzberg. De tiendelige serie is gebaseerd op het boek van Stephen Ambrose, maar om de historische gebeurtenissen zo accuraat mogelijk weer te geven werden de helden van toen ook geïnterviewd.

Chernobyl (2019) ★ 9,4

Het is nu meer dan 30 jaar geleden dat de grootste kernramp in de geschiedenis met ongekende proporties Tsjernobyl tot een spookstad maakte. Om de enorme gevolgen van Tsjernobyl te vertellen, kwam HBO met een miniserie over de ramp in 1986. In de hoofdrollen zie je Jared Harris (Mad Men), Stellan Skarsgård (Thoren Emily Watson (The Theory of Everything).

Lees ook:  Meest gewaardeerde series op Netflix
Entertainment
typhoon
Wat we kunnen leren van Typhoon
Door Arno Kantelberg
Entertainment
Minne Koole is een beetje koekoek
Door Lisanne Meeder