Hebben sporthorloges nut (als je wil afvallen)?

Het antwoord op deze vraag hangt af van reden waarom je een sporthorloge wil gebruiken. Naast het aflezen van de tijd kun je een sporthorloge namelijk talloze opdrachten laten uitvoeren, maar de data kan in sommige gevallen nog aardig rammelen.

Zijn smartwatches accuraat?

Laten we eerst het verschil bepalen tussen een smartwatch en een sporthorloge. Hoewel dat verschil er vandaag de dag nog maar nauwelijks is, is een smartwatch eerder een verlengstuk van een smartphone en focust een sporthorloge op het meten van sportprestaties. Een sporthorloge kan evengoed meldingen van je smartphone ontvangen en andersom kan een beetje smartwatch ook allerlei sportprestaties bijhouden.

In dit artikel laten we de smartwatch-functies buiten beschouwing en focussen we puur op het meten van de sportprestaties. In de meeste gevallen komt dat neer op het meten van de afstand en tijd tijdens een duursportsessie als hardlopen of wielrennen, het bijhouden van het aantal gezette stappen en het aantal calorieën dat verbrandt wordt tijdens een sportsessie (of tijdens andere activiteiten gedurende de dag). Ook kan een sporthorloge je motiveren om meer te bewegen door meldingen te geven bij te lange inactiviteit.

Zijn sporthorloges accuraat?

Voor en nadelen sporthorloges

Stuk voor stuk aangename toevoegingen voor sporters die graag hun prestaties meten of willen verbeteren. Zeker op het gebied van duursporten geven de horloges veel en een aardig eerlijk inzicht in de afstand die is afgelegd. Ook de bewegingsherinneringen zijn in onze zitmaatschappij erg welkom en zelfs de stappentellers op de laatste generatie sporthorloges blijken aardig accuraat. Waar het wél misgaat, zijn de foutieve indicaties van het aantal calorieën die verbrandt worden.

De manier waarop sporthorloges calorieverbranding meten verschilt per merk, maar in de basis komt het neer op een combinatie van basiskenmerken (geslacht, leeftijd, lengte, gewicht) x hartslag x beweging x lichaamstemperatuur. Stuk voor stuk factoren die een indicatie kunnen geven van de aantal calorieën die door een persoon worden verbrandt, maar niet voldoende voor een accurate voorspelling. Een persoon van 80 kilo met veel spiermassa verbrandt bijvoorbeeld al meer dan een persoon van 80 kilo met veel vet, maar een sporthorloge kent dat verschil niet.

Sporthorloges: flinke foutmarges

Zo blijkt uit deze recente studie dat de foutmarge voor het berekenen van het aantal verbrandde calorieën varieert tussen de 14,9 en 47,8 procent. De testen werden uitgevoerd met horloges van Apple, Polar en FitBit: drie zeer grote merken die sporthorloges uitbrengen. Marges die tot bijna 50 procent kunnen verschillen van de werkelijkheid kunnen rampzalige gevolgen hebben voor hen die proberen af te vallen of aan te komen.

Het verschil in wel of niet afvallen luistert namelijk tamelijk nauwkeurig. Een halve kilo menselijk vet staat gelijk aan 3.500 calorieën. Wanneer je elke dag 500 calorieën minder verbrandt dan je sporthorloge aangeeft, kun je in een week een halve kilo aankomen indien je jouw calorie-inname hebt afgestemd op de inzichten die je sporthorloge geeft. Het is een extreem voorbeeld, maar met foutmarges tot 50 procent kan het snel de verkeerde kant op gaan.

Gebruik je sporthorloge dus vooral voor het tracken van je afstanden en snelheden, gebruik de stappenteller als indicatie (tussen de 8.000 en 10.000 stappen per dag zit je goed) en neem het aantal verbrandde calorieën met een korreltje zout.