Zo maak je een groene oase van een herenhuis

De architecten van Atelier Vens Vanbelle transformeerden een herenhuis in de buurt van Gent tot groene leefruimte.

Is een herenhuis alleen statig en formeel? Niet als je buiten naar binnen haalt, zoals de Vlaamse Nele Minne en Brecht Demeulenaere hebben gedaan. Hun herenhuis is een oase van planten en groen, waardoor de leefruimte alleen maar groeit aan ruimtelijkheid en leefbaarheid.

Nele en Brecht hebben drie tienerkinderen en wonen nabij Gent, aan het Koninging Astridpark. Het oude herenhuis dat ze op de kop hadden getikt, mistte een open uitstraling en connectie met de omgeving, dus sloegen ze de handen ineen met architectenbureau Atelier Vens Vanbelle.

De fotografie in dit artikel is van MrFrank.be

Samen met de architecten creëerden de ouders een uitbouw waar, mededankzij de hoge plafonds van het herenhuis, een balkon bij kon geworden realiseerd. Daarnaast is er in het huis een zogeheten bel-etage, wat inhoudt dat de keuken een klein stuk is verhoogd. Hierdoor ligt de woonkamer net iets lager dan de keuken, en ontstond er ruimte voor een soutterain en wasruimte onder de keuken.

In het huis wordt veel gespeeld met de verschillende hoogtes, door meerdere trappen, uitkijkjes en lichtinvallen te ontwerpen. Op het serre-achtige balkon wordt de natuur pas echt in huis gehaald, met een rij terracotta potten vol planten en (zonne)bloemen.

Binnen in de uitbouw is veel licht en ruimte, dankzij het open concept. Het kantoor op de eerste etage heeft een afscheiding van gespannen touwen en geeft zicht op de woonkamer.

De natuur is pas echt in huis wanneer hout erbij gemoeid is, en dat is extra zichtbaar in de houten keuken en badkamer.