Herfstspinnen: zo komen ze binnen. Zo hou je ze buiten

Met een paar eenvoudige ingrepen verminder je de kans op spinnen in je huis aanzienlijk…

Entertainment
De best scorende series van Prime video
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Heat – De perfecte balans tussen stijl en r...
Door Jorrit Niels

Wist je dat er bijna vijftigduizend spinnensoorten zijn beschreven en benoemd, en dat dit aantal nog jaarlijks toeneemt? Spinnen komen over de hele wereld voor en vertonen een grote variatie in lichaamsbouw, gedrag en voedselspecialisatie.

Spinnen, tenminste de soorten die in Nederland voorkomen, doen geen kwaad, maar het is wel prettig om ze buitenshuis te houden. Het zijn overigens vooral de trilspin, de huisspin en de zebraspin die bij je binnen willen, de kruisspin bivakkeert liever in tuinen en plantsoenen.

Als het buiten regent, zoals op deze herfstdagen, dan zoeken spinnen graag een droge plek op met een aangename temperatuur. Je huis is dus een lekkere schuilplek voor ze. De volgende tips kunnen helpen de spin buiten de deur te houden.

  • Spinnen verorberen andere insecten. Dus als je in jouw huis regelmatig spinnen en hun webben tegenkomt, dan kan dat betekenen dat er bij jou heel wat insecten rondkruipen. Ga eens op onderzoek.  
  • Spinnen komen vaak je huis binnen door op en in voorwerpen te kruipen die je naar binnen draagt. Als er iets buiten staat dat je naar binnen wilt brengen, kan het geen kwaad om even te controleren of er geen spin in verscholen zit.
  • Spinnen zijn dol op garages en kelders. Zeker als er dozen of kisten staan waarachter en waarin ze zich kunnen verstoppen. Hoe meer troep, hoe meer spinnen. Probeer deze ruimtes dan ook zo opgeruimd mogelijk te houden.
  • Een lamp vlak bij je deur is uiteraard handig om je sleutel soepel in het slot te krijgen. Maar ook muggen en motten zijn gek op licht. En dit feestmaal trekt uiteraard ook spinnen aan. Een sensorlamp die alleen brandt bij beweging kan dan een oplossing zijn.
  • Een vuilnisbak vol etensresten trekt vliegjes aan en daar zijn spinnen gek op. Zorg er dus voor dat je vuilnisbak goed sluit en probeer de afvalcontainer altijd te legen voordat er beestjes op afkomen, dat vermindert de kans op spinnen.

En er zijn meer insecten waar je niet blij van wordt. Dit is er een van…

De overtreffende trap

Arachnofobie of spinnenangst is een overmatige en irrationele angst voor spinnen en spinachtigen. Het is één van de meest voorkomende vormen van een dierenfobie. De angst kan zich manifesteren in het vermijden van gebieden waar iemand spinnen verwacht tegen te komen, bijvoorbeeld een zolder vol spinnenwebben, maar ook van vakantiegebieden waar de kans groot is om oog in zes of acht ogen te staan met een spin. Denk er niet te licht over: een rechtstreekse confrontatie met spinnen kan bij een lijder aan arachnofobie leiden tot ernstige paniekaanvallen.

Laat hem of haar dan ook vooral dit filmpje niet zien! En dit filmpje al helemaal niet!

Entertainment
De best scorende series van Prime video
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Heat – De perfecte balans tussen stijl en r...
Door Jorrit Niels