Hielkloverij: zo sta je weer knap in je slipper

Eelt en hielkloven zijn geen gezicht en soms nog pijnlijk ook. Zo kom je er van af.

Eindelijk zomer en daar horen schoenen bij die je voeten na zes maanden sok weer licht en luchtigheid geven. Maar je wilt je slipper, flipflop, sandaal of slide uiteraard wel vullen met een beetje knappe voet – hier lees je er meer over. Maar dus zeker zonder hielkloven. Wat is een hielkloof precies? En – ook belangrijk – hoe kom je er van af? Hielkloverij in zeven vragen.

Wat zijn kloven eigenlijk?

Hielkloven zijn scheuren of barsten in de huid rondom je hielen. Voorwaarden om ze te krijgen zijn een erg droge huid en overmatige eeltvorming.

Waarom krijg je hielkloven?

Vaak ontstaan hielkloven door stevige eeltvorming in combinatie met een droge huid. Door een constante (verhoogde) druk op de voetzool tijdens het lopen én staan, kan het eelt barsten en zo ontstaat een barst, een kloof.

Kunnen hielkloven genezen?

Als je kloven hebt in het eelt, dan bevindt de wondrand zich in dode huid. Kloven gaan daardoor vaak niet dicht. In dat geval is het zaak het eelt te verwijderen. De wondranden komen daardoor vrij te liggen en dan kan de wond goed genezen.

Hoe verwijder je eelt?

Gebruik een puimsteenblokje of een voetvijl om de gebarsten huid dunner te maken. Je kunt je hielen het beste bewerken als ze zacht zijn, bijvoorbeeld na een bad, voetbad of douche. Ook zijn er crèmes die helpen om eelt – letterlijk – op te lossen.

Hoe krijg je kloven dicht?

Voor de behandeling van kloven in de handen en voeten is het belangrijk om de huid goed te hydrateren met een vochtinbrengende voetencrème of klovenzalf. Je kunt je voeten dik insmeren voor het slapen gaan en vervolgens katoenen sokken aantrekken.

Doet een kloof pijn?

Lang niet altijd. Maar kloven kunnen zeker pijnlijk zijn, vooral bij het lopen of staan. De scheuren in de huid kunnen de zenuwuiteinden blootleggen, wat leidt tot gevoeligheid en ongemak. In sommige gevallen kunnen de kloven diep genoeg zijn om te bloeden.

Wat zijn hulpmiddelen?

Er zijn volop klovencrèmes beschikbaar. Eén ervan is de Kneipp Hielklovencrème met daarin diverse olies die direct verlichting geven en een zichtbaar verbeterend effect.

Soms vereisen barsten in hard en droog eelt een behandeling door een pedicure of medisch pedicure. Hoe je dat aanpakt lees je hier. Doe je er helemaal niks aan dan zou dit het swingende gevolg kunnen zijn…