Historisch scheren: sabel op je keel

Scheermerk Wilkinson begon als wapenfabrikant, maar is al sinds 1772 bezig om jouw kaken glad te krijgen. Dat leverde heel wat innovaties op.

Eén van de grootste spelers op scheergebied is Wilkinson. Het bedrijf heeft reden voor een feestje: Wilkinson Sword werd 250 jaar geleden opgericht!

De aanvang

De geschiedenis van Wilkinson Sword gaat terug tot het jaar 1772, toen de Engelse Henry Nock als wapenfabrikant geweren en bajonetten produceerde. Zijn opvolger James Wilkinson breidde dat uit met zwaarden en sabels.

Na 100 jaar fabricage van wapentuig begon Wilkinson Sword in 1898 voor het eerst met de productie van scheermesjes.

De messen worden geslepen bij Wilkinson in 1907

De eerste Wilkinson innovatie is het Pall Mall veiligheidsscheersysteem. Dit is een verchroomd single-edged scheermes met een carbonstalen lemmet dat je zelf kunt slijpen. Dit stelde mannen voor het eerst in staat zich veilig en gemakkelijk zelf te kunnen scheren zonder de hulp van een barbier. Op de openingsfoto hierboven testen medio jaren zestig de medewerkers van Wilkinson zelf de mesjes.

De jaren tachtig

In 1980 was Wilkinson het eerste merk dat op de markt kwam met een flexibel kopsysteem, waardoor het scheermes de contouren van het gezicht kan volgen. Een briljante vinding die scheren sneller, gladder en veiliger heeft gemaakt

Einde van de jaren 80 worden er gelstrips in de kop van het scheermes toegevoegd – en dat komt het scheercomfort ten goede.

Zwaarden door Wilkinson

Anno nu

Wilkinson word steeds groener. Het bedrijf zet in op het gebruik van verantwoorde materialen. Zo is de handgreep van Xtreme 3 Eco Green gemaakt van 95% gerecycled plastic en is in zijn geheel recyclebaar.

De verpakkingen zijn gemaakt van meer dan negentig procent  gerecycled en recyclebaar papier. Ook zijn de Hydro-scheerapparaten verpakt in plasticvrije dozen.

De allernieuwste toevoeging in de Hydro lijn is de Hydro 5 Wood, een scheersysteem met een handvat uit – uiteraard! – duurzaam beukenhout.