HITT of LISS-training: wat zorgt voor meer vetverbranding?

Wanneer je vet wil verliezen, kan cardio een aanvulling zijn op een negatieve energiebalans. Maar voor welk type cardio moet je kiezen?

Eerst wat achtergrond over deze twee populaire cardio-trainingen. High Intensity Interval Training (HITT) is een efficiënte manier om je hartslag flink te verhogen (= vetverbranding). Je gaat kort vol gas, neemt wat langer gas terug en geeft vervolgens weer alles wat je in je hebt. Low Intensity Steady State (LISS) is het omgekeerde: langdurig en consistent op een laag tempo bewegen.

Welke van de twee is beter om efficiënt vet te verbranden? Allereerst is het goed om te weten dat een negatieve energiebalans (meer calorieën verbanden dan je binnenkrijgt) de primaire oplossing is om vet te verliezen. Teveel calorieën eten kost namelijk geen enkele moeite, terwijl calorieën verbranden middels (cardio)training flink wat werk vereist. Een uitgebreidere uitleg van dit fenomeen, vind je hier.

Voordelen HITT-training

Wanneer je voor HIIT kiest, geniet van je het zogenoemde after burn effect. Ook na de training verbrandt het lichaam nog calorieën. Een cadeautje, maar helaas geen royale: het aantal calorieën dat je verbrandt na een HIIT schommelt tussen de 40 en 80, afhankelijk van de intensiteit. Elke calorie is meegenomen, maar op een dagelijkse calorie-inname van een man (gemiddeld 2.500 calorieën) heeft de after burn niet veel impact.

Hoewel HIIT-training ook een tijdvoordeel kan opleveren, doordat de sfeer rond een HIIT sterk focust op prestatie en je dus mogelijk net iets meer geeft, levert HIIT en LISS in de praktijk ongeveer dezelfde hoeveelheid winst op in het aantal verbrandde calorieën. Daarnaast wordt HIIT in het algemeen als minder saai ervaren.

Voordelen LISS-training

Toch kan LISS een goede trainingsvorm zijn om extra calorieën te verbranden bovenop een dieet, doordat de drempel laag is. Wandelen of fietsen levert voor de meeste mensen geen enorme beperkingen op, terwijl 20 seconden sprinten voor sommigen voelt alsof ze een berg moeten verzetten. Zeker wanneer je trainingservaring laag is, kan HIIT te uitdagend zijn en daardoor snel voor een drop in motivatie zorgen.

Heb je die negatieve energiebalans onder de knie en wil je nog wat extra vet verliezen middels beweging, kies dan voor HIIT als je van aanpakken houdt en voor LISS als je het liever wat rustiger aan doet. Beide trainingsvormen zullen het gewenste effect geven wanneer je ze consistent uitvoert.