Wat bepaalt hoe lang een geur houdt?

Een béétje geur kost inmiddels een klein vermogen. Zonde dus, als hij snel vervliegt. Maar waarom houdt de ene geur langer dan de andere?

Wafels, chocolade, bier… Maar parfums uit België: dat hoor je niet vaak. Een uitzondering is het merk Miglot dat is opgericht door Gentenaar Kristof Lefebre. Na een tiental jaren als apotheker te hebben gewerkt, volgde hij zijn passie en studeerde voor parfumeur aan een prestigieuze Franse school. Kort daarna kwam hij met zijn eigen parfummerk. Inmiddels biedt Miglot maar liefst 18 parfums (€73, 50 ml), maar onder meer ook geurkaarsen, bodylotions en douchegels.

Lefebre legt uit waarom de ene geur minder snel vervliegt dan een andere, en dus meer staying power heeft:

Licht versus zwaar

“Een frisse citroengeur zal per definitie minder lang houden dan een zware houtgeur. De verklaring daarvan ligt in de scheikunde, het heeft te maken met de moleculaire opbouw van een geur,” aldus Lefebre. “Het heeft dus niks te maken met de kwaliteit van de ingrediënten.”

Droog

Ook de conditie van de huid speelt een rol, weet de Genteraar. “Een geur houdt langer op een gehydrateerde huid en minder goed op een droge huid. Heb je last van dat laatste dan is een bodylotion met je favoriete geur een prima optie. En je slaat twee vliegen in één klap.”

Hou je neus alert

“Na een tijdje kan het gebeuren dat je je eigen parfum niet meer ruikt. Dat is een normaal proces; je huid went aan een geur en merkt het niet meer op. Dit verschijnsel wordt olfactorische vermoeidheid genoemd.”

Omdat je ‘m zelf dus niet meer ruikt bestaat het gevaar is dat je veel te veel van je parfum gaat gebruiken. Vraag iemand in je omgeving om je te waarschuwen als je je parfumgebruik aan het overdrijven bent. Of als er juist wel een tandje bij mag.

In lichtblauw Kristof Lefebre, in het wit uw verslaggever

“Met het oog op die olfactorische vermoeidheid van je neus is het verstandig geregeld van geur te wisselen. Zorg dat je er een aantal hebt staan – de gemiddelde Belg heeft vier geuren – zodat je voor elke gelegenheid een passend parfum hebt, en je je neus dus aan het werk houdt.”