Hoelang moet een ‘powernap’ daadwerkelijk duren?

Hoe lang moet een powernap duren om een positief effect te hebben op het denkvermogen van het brein en je algehele energiestaat?

Hoe lang moet een powernap duren?

Van de sleutelbos-methode tot maximaal een half uur of een hele slaapcyclus voltooien: er gaan verschillende theorieën de rondte over de perfecte tijdsduur van een powernap.

Om te achterhalen hoelang een powernap daadwerkelijk moet duren, is het allereerst handig om te weten hoe slaap werkt. Zo slapen we als men in cyclussen van negentig minuten. Elke cyclus bestaat uit vier fases: sluimerfase, lichte slaap, diepe slaap en REM-slaap. De kwaliteit van een dutje (en het gevoel dat je eraan overhoudt), hangt af van de fase waarin het plaatsvindt.

3 verschillende slaapfases

Wanneer je 30 minuten dut, slaap je voornamelijk in fase 1 en 2. In deze fase versterken de synaps (een contactpunt waarop twee neuronen met elkaar communiceren), waardoor het cognitieve vermogen een boost krijgt. Doordat je nog niet in een diepe slaap bent beland, is het makkelijker om wakker te worden uit je powernap.

Wanneer je 30 tot 60 minuten dut, kom je in de diepe slaap terecht. In deze fase werken meerdere onderdelen van het brein samen om informatie te verwerken en op te slaan in je lange termijn geheugen. Wakker worden uit een diepe slaap is lastiger en het kan tot 15 minuten duren voordat je voordelen ervaart van de powernap.

Hoe lang moet een powernap duren?

Slaap je langer dan 90 minuten? Dan kom je in de REM-slaap terecht, de laatste fase van een slaapcyclus. Dit is de fase waarin je droomt, doordat het cognitieve vermogen van het brein nog niet actief is terwijl het deel dat emoties reguleert wel al flink aan het werk is. Dit verklaart ook waarom dromen soms zo bizar kunnen aanvoelen. Uit deze fase ontwaak je makkelijker doordat het brein al actief is.

Wat is de beste slaapfase voor een powernap?

Een powernap van 30 minuten biedt de meeste voordelen: het boost het cognitieve vermogen waar je tot twee uur lang voordeel uit kunt halen. Toch werkt een powernap niet voor iedereen. Zo blijkt uit onderzoek dat ongeveer de helft van alle mensen te snel in een diepe slaap terechtkomt, waardoor zij eerder moe dan uitgerust wakker worden.

Of een powernap voor jou werkt, hangt dus af van je persoonlijke slaapvermogen. Er is maar één manier om dit te achterhalen en dat is door je ogen dicht te doen en te ervaren welke tijdsduur voor jou werkt. Welterusten!