In koffie zit het stofje cafestol dat het LDL-cholesterol verhoogt. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Deze vettige afzetting in de aderen vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte. Hoe beter koffie gefilterd is, hoe minder cafestol. Hieronder een overzicht van de verschillende koffiezetmethodes, het cafestolgehalte en de aanbevolen hoeveelheid koppen die je er per dag van mag drinken. Wil je juist van de koffie af? Dan kun je dit verwachten. Zoek je een passende soundtrack bij dit artikel, kijk dan vooral even hier.
Filterkoffie
Koffie gezet met een papieren filter heeft de laagste hoeveelheid cafestol. Neem vanwege de hoeveelheid cafeïne niet meer dan vijf koppen van 125 milliliter per dag. Bovendien is filterkoffie, nu onder de naam ‘slow coffee’, weer razend populair. Dus haal het koffiezetapparaat maar weer van zolder.
Koffiepads
Een koffiepad is gemaakt van papier. Deze filter is dunner dan een normale papieren filter, maar even goed in het filteren van cafestol: ook bij koffiepads is de hoeveelheid cafestol het laagst. Ook nu geldt: neem vanwege de hoeveelheid cafeïne niet meer dan 5 kopjes per dag. Senseo is dus nog zo gek niet, qua invloed op je gezondheid dus. Smaak is weer een ander verhaal.
Oploskoffie
Om oploskoffie te maken, wordt eerst ook koffie gemaakt met een papieren filter, maar dan op XL-schaal. Vervolgens wordt de koffie zo gedroogd dat je oploskoffie overhoudt. Door er later in een mok zelf weer water aan wat poeder toe te voegen, maak je er weer koffie van. Ook hier is de cafestol het laagst, en ook nu: maximaal vijf koppen per dag.
Percolator
Bij een percolator wordt water onderin verwarmd waardoor het door een buisje opstijgt. Vervolgens sijpelt het water van bovenaf door een filter met grof gemalen koffiebonen en stroomt dan weer terug in de waterkamer De koffie wordt onderin opgevangen. Dit proces herhaalt zich meerdere keren, waardoor het water steeds opnieuw door de koffie wordt geleid. De hoeveelheid cafestol in deze soort koffie is laag. Dit komt waarschijnlijk doordat het water een aantal keer door de gemalen koffie gaat, en de gemalen koffie daarbij zelf als filter werkt waarbij de cafestol wordt vastgehouden.Een percolator is vaak groter en wordt meestal gebruikt voor het zetten van grotere hoeveelheden koffie.
Een percolator zorgt vaak voor een sterkere, bittere smaak. Dit komt doordat het water meerdere keren door de koffie gaat, waardoor de koffie sterk wordt geëxtraheerd. Het resultaat is een diepe, rijke, soms wat bittere smaak waar je van moet houden. Hoeveelheid cafestol is ook nu het laagst. Max vijf koppen!
Italiaanse koffiepot
Dit mokkapotje gebruikt stoomdruk om in één keer water door de gemalen koffie te persen. In de onderste kamer bevindt zich het water, in het midden de koffie en in de bovenste kamer komt de koffie terecht zodra het water door de koffie is gestuwd. Het proces is veel directer en eindigt zodra al het water door de koffie is gegaan.
Een mokkapotje oogt lekker authentiek én geeft een koffie die qua smaak dichter bij een espresso ligt, en dat met minder druk dan een professionele espressomachine. De koffie uit een mokkapotje is rijk en vol van smaak, maar wat minder bitter dan die uit een percolator. Het is prima voor liefhebbers van een sterke, maar niet heel bittere koffie.
Een mokkapotje is eenvoudiger in gebruik en onderhoud. Het is compact en wordt vaker gebruikt voor het maken van kleinere hoeveelheden koffie, heel geschikt dus voor een of twee personen. Hoeveelheid cafestol: matig, dus gemiddeld wat hoger dan bijvoorbeeld filterkoffie en koffie uit een percolator. Niet meer dan twee tot drie kopjes per dag.
Koffie van cups
Bij het maken van koffie met cups wordt met druk water door de cups met gemalen koffiebonen geperst. De hoeveelheid cafestol wordt ingedeeld als matig. Advies: neem vanwege de hoeveelheid dan ook niet meer dan twee tot drie koppen per dag. Dat is ook beter voor je portemonnee gezien de prijs van ‘etui’ koffiecups bij Nespresso.
Espressomachine
Om espresso te maken wordt met druk water door een filter met gemalen koffiebonen geperst. Er zijn veel verschillende typen apparaten en soorten filters. Met het ene apparaat zal meer cafestol uit de gemalen koffiebonen vrijkomen dan met een ander apparaat, door bijvoorbeeld verschillen in druk waarmee het water door de gemalen koffiebonen gaat of de tijdsduur dat het water in contact is met de gemalen koffiebonen. Hierdoor en omdat espresso een relatief geringe hoeveelheid koffie is, wordt de hoeveelheid cafestol in deze koffievariant ingedeeld als matig. Neem vanwege de hoeveelheid niet meer dan maximaal drie koppen per dag.
Cafetière
Ook wel French press of doordruk koffie genoemd. Bij het maken van koffie met een cafetière wordt heet water over gemalen koffiebonen geschonken. Daarna wordt de metalen filter naar beneden geduwd waardoor je aan de bovenkant de koffie overhoudt. Doordat er lang contact is tussen het water en de gemalen koffie, komt veel cafestol vrij. Hierdoor is de hoeveelheid cafestol in deze soort koffie hoog in vergelijking met andere manieren van koffie zetten. Drink dan niet meer dan één kop per dag en niet meer dan drie per week.
Kookkoffie
Deze ongefilterde variant wordt ook wel Turkse of Griekse koffie genoemd. Bij het maken van kookkoffie wordt water met gemalen koffiebonen gekookt in een pannetje. Door de hoge temperatuur van het water, en de lange tijd dat het water in contact is met de gemalen koffie, komt er veel cafestol vrij. Doordat dit ook niet weggefilterd wordt, is het cafestolgehalte in deze koffievariatie het hoogste. Gezien de hoeveelheid cafestol is het verstandig deze koffie aan je voorbij te laten gaan en naar een andere manier van koffiezetten over te gaan.
Overigens zit in koffie zonder cafeïne net zoveel cafestol als in koffie met cafeïne. Het maakt dus voor de hoeveelheid cafestol die je binnenkrijgt niet uit of je kiest voor decaf of koffie met cafeïne.
Bakkie troost: Binnenkort meer over thee, het gezonde alternatief voor koffie