5x per week vlammen in de gym of mag het ook wat minder?

Een beetje fitness-buffel vindt z’n weg minstens 5 keer per week naar het krachthonk, maar is dat echt nodig om resultaat te boeken?

Hoelang herstellen na training
Onderhoud
Lekker retro onder de douche
Door Redactie
Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie

Als je het aan de breedste gast in de sportschool vraagt, is het antwoord waarschijnlijk: ja. Stel je diezelfde vraag aan de wetenschap, dan is het antwoord: misschien.

Spieren hebben namelijk een herstelperiode nodig om optimaal te kunnen presteren tijdens de volgende workout. Zonder voldoende belasting van de spieren zul je geen resultaat boeken, maar voor rust geldt hetzelfde.

Het proces van beschadiging en herstel heet supercompensatie. Jij belast de spieren in de gym en je lichaam past zich op die belasting aan door de spieren te versterken tijdens de herstelwerkzaamheden. Het is deze golfbeweging (beschadigen – herstellen – beschadigen) die je spieren sterker en daarmee groter maakt.

Herstel na training

Wat is de ideale rustperiode?

Er zijn veel variabelen die het antwoord bepalen. Wat is bijvoorbeeld je persoonlijke voorkeur? Wat is je levensstijl? En bovenal: hoe zwaar train je per sessie? Hoe zwaarder je traint, des te langer de gemiddelde herstelperiode.

Ervaren lifters herstellen gemiddeld aanzienlijk sneller dan beginners. Zij herstellen veelal vrijwel volledig binnen 24 uur na de training. Voor hen geldt dat herstel tot 4 keer zo lang kan duren. Opvallend: wanneer dezelfde oefening met hetzelfde volume voor de tweede keer wordt uitgevoerd door een beginner, kan het herstel al gelijk zijn aan dat van een gevorderde krachtsporter.

Een gevorderde lifter kan dus prima na 24 uur opnieuw trainen, terwijl een beginner in sommige gevallen 48 uur of langer nodig heeft. Of je ook meer progressie boekt door vaker te trainen, hangt dan weer voornamelijk af van de manier waarop jij traint.

Onderhoud
Lekker retro onder de douche
Door Redactie
Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie