Welke hoed past bij jouw hoofd

Terug van lang weggeweest: de hoed. Begrijpelijk, want hij is ideaal voor ons klimaat.

hoed craig whitehead unsplash

De hoed verschijnt tegenwoordig weer voorzichtig op de hoofden van de Hollandse heren. Begrijpelijk, want de hoed is bij uitstek geschikt voor het Nederlandse klimaat. 

In de winter is een hoed de ideale isolator omdat de meeste warmte je lichaam via je hoofd verlaat. In de herfst houdt hij je hoofd droog wanneer het regent.

In de zomer functioneert de hoed als parasol tegen de almaar harder schijnende zon. En in de lente? Dan draag je een strooien hoed, met een grassprietje tussen de tanden.

De vorm van je hoofd

Op een bolle toet kan een hoed er soms wat clownesk uitzien. Heb je een rond hoofd, kies dan sowieso niet voor een hoed met een wijde rand. Zo’n hoed is geschikter voor mannen met een smal gezicht. 

Mannen met een smal gezicht kunnen op hun beurt beter niet kiezen voor een hoed met een hoge kroon. Zo’n hoed rekt je smalle gezicht alleen nog maar verder op, je gaat ervan op een alien lijken. 

De 4 hoeden van dit moment

1. Pork pie

De naam is gekozen vanwege de gelijkenis in vorm met de Engelse pork pie, de ronde vleespastei. De hoed is van vilt met een cilindervormige kroon en een plat plafond, de rand is smal en licht opstaand over de gehele omtrek. 

Die smalle rand is een statement van nuchterheid: de pork pie is een hoed van de straat, voor mannen als Walter White, de boef uit Breaking Bad, of Gene Hackman in The French Connection.

Walter White Breaking Bad

Hoe draag ik mijn pork pie?

Het mooie van de pork pie is dat je met een kleine verschuiving een heel andere uitstraling kunt creëren. Recht op je hoofd is het een serieuze hoed, stoer zelfs. Maar zet ‘m een beetje schuin, en je krijgt iets onvoorspelbaars.

Draag de hoed van voren lager dan van achteren, en je krijgt iets mysterieus, soms zelfs iets nukkigs. De pork pieis een hoed die zich aanpast aan je humeur.

2. Fedora

De term fedora komt van de heldin in het Franse toneelstuk Fédora. Net als de trilby was de fedora namelijk oorspronkelijk een hoed voor vrouwen – vrouwelijke voorvechters voor gelijke rechten droegen in het begin fedora’s.

De drooglegging in Amerika creëerde een nieuwe groep gangsters, met Al Capone als de bekendste, die zich een uitdossing aanmat met de fedora. Daarmee werd de fedora een hoed voor gangsters zoals Alain Delon in Le Samouraï en Borsalino, en James Cagney in The Public Enemy en White Heat.

Pak een willekeurig album van Frank Sinatra uit de kast, die zingende gangster, en de kans is groot dat hij op de hoes staat afgebeeld met een fedora.

Hoe draag je de fedora?

Een fedora kun je alleen dragen in combinatie met een overhemd met een boordje. Hoeft niet per se een net overhemd te zijn, het mag ook een gescheurde zijn zoals Harrison Ford draagt als Indiana Jones – zolang het maar een boordje heeft.

Een fedora heeft namelijk een formele context nodig. Probeer het maar eens te combineren met een T-shirt en een korte broek; je komt van een koude kermis thuis.

3. Trilby

De trilby is een kleine hoed met een smalle rand. Die rand wijst aan de achterkant omhoog, en aan de voorkant omlaag. 

Hierin verschilt de trilby van de fedora. De fedora heeft een wijdere en plattere rand. Die twee hoeden worden vaak met elkaar verward; er bestaan etalages vol trilby’s die als fedora’s worden aangeprezen.

De bescheiden trilby werd populair in de jaren zestig toen auto’s het onmogelijk maakten om hoge hoeden te dragen. Sean Connery draagt een trilby in zijn eerste vier Bondfilms. Tijdens het beroemde golfduel dat hij in Goldfinger speelt, draagt hij een exemplaar met een band om de kroon. 

De kroon van de trilby heeft twee deukjes aan de voorzijde waar je met duim en vingers in grijpt om ’m op en af te zetten. Van origine wordt een trilby gemaakt van vilt van konijnenhaar, maar ze zijn er ook van stro, tweed of wol.

Er bestaat ook zoiets als antelope felt. Dat is vilt van konijnenhaar die zo genoemd wordt omdat de stof boterzacht aanvoelt, net als de huid van een antilope. Nederlandse hoedenmakers halen die stof vaak uit Duitsland (Antilopfilz).

De trilby heeft een beetje een louche imago. In Engeland was de trilby een hoed die naar the races werd gedragen, de paardenrennen. Misschien werd het daarom een hoedje voor bookmakers met een onbetrouwbare oogopslag. De onverstaanbare (en onverslaanbare) zigeunerbokser Mickey (Brad Pitt) draagt in de film Snatch een trilby van lekker ordinair leer.

Tegenwoordig wordt de trilby door Jan en alleman gedragen. Een beetje zomers popfestival is een orgie aan trilby’s en blote pensen. Terwijl het eigenlijk een stijlvol hoedje is dat vanwege zijn handzame omtrek masculiniteit en dynamiek suggereert.

4. Vissershoedje (bucket hat)

De bucket hat heeft een lange weg afgelegd. Bedacht door Ierse vissers, daarna geadopteerd door Engelse aristocraten die hun hoedje lekker makkelijk konden opbergen in de zakken van hun waxcoat. Daarna schoot de bucket hat alle kanten op.

Enerzijds is het een hoofddeksel met een nerdy karakter, gedragen door Peter Sellers als de stuntelende inspecteur Clouseau in de Pink Pantherfilms. Anderzijds was het een geliefkoosd hoofddeksel van old school-rappers als Kurtis Blow, Big Bank Hank van The Sugarhill Gang, Darryl ‘DMC’ McDaniels van Run DMC en LL Cool J. Snoop Dogg droeg in 2014 een bucket hat tijdens zijn optreden op Lowlands.

De hoed is gemaakt van canvas of van denim. Soms van leer, maar ga dat uit de weg. Leer is een materiaal dat je aan de fundering van je outfit draagt, je schoenen, en niet op het bovendak.

Vaak zitten er twee metalen oogjes aan de zijkant voor de ventilatie. In de jaren zestig werd het even als hoogmodisch gezien op de hoofden van de dames, maar voor het overige is het altijd een praktisch herenhoedje gebleven met een nonchalance die grenst aan arrogantie. 

Hoe draag ik mijn bucket hat?

Er zijn tegenwoordig bucket hats met vrolijke bloemenprint, maar de hoedjes met een effen kleur, meestal wit of blauw, zijn nog altijd het meest in trek. Gelukkig maar.

Je draagt ’m niet in combinatie met een pak, maar voor het overige heb je geheel de vrije hand. Je kunt er eigenlijk nauwelijks de mist mee ingaan, hooguit met de kleur. Probeer die af te stemmen op in ieder geval één ander onderdeel van je outfit, dan zit het helemaal snor.

Het goeie van de bucket hat is dat hij bij ieder haartype past. Zelfs boven op een bos dikke krullen parkeer je ’m als een koning op z’n troon. Je kunt de voorste rand naar boven vouwen, maar dan betreed je het gladde ijs dat bekendstaat als jolig. Bewaar die variant voor je auditie als Swiebertje.

2 tips + 1 weetje

1 Welke hoed je ook draagt, de rand rondom is nooit in zijn geheel omlaag gevouwen.

2 Een hoed geeft je een aantal centimeters meer hoogte. Voor de verticaal uitgedaagde man valt daar optisch enig voordeel te halen.

>> Vilt is geen leer, maar een samenpersing van vochtig gemaakte wol of angora.