De beroemdste Hollywood cocktails 

En nee, dat is niet de wodka-martini van James Bond. We rangschikken 6 andere, heerlijke filmcocktails in rangorde van maakbaarheid en smaak (hoewel we bij die laatste enige twijfels hebben).

Benicio Del Toro And Johnny Depp In 'Fear And Loathing In Las Vegas'

White Russian – The Big Lebowski 

Dankzij het succes van The Big Lebowski (Ethan & Joel Coen, 1998) kreeg ineens ook de populariteit van de in de anonimiteit geraakte White Russian een boost. In de film is het de favoriete drank van Jeffrey Lebowski, beter bekend als The Dude. The Dude (geniale rol van Jeff Bridges) noemt die cocktail in de film zelf overigens steevast Caucasian.

Ingrediënten

50 ml Wodka
20 ml Kahlúa koffielikeur
30 ml room 

Bereiding

Schenk de wodka, koffielikeur en room over het ijs in een ruim glas. Roeren met een barlepel. En als je ‘em niet lekker vindt, moet je maar bedenken wat The Dude daarvan zou zeggen: “Hey, well that’s just like… your opinion, man.”

Red Eye – Cocktail 

Ook matige films kunnen lekkere cocktails opleveren. In Cocktail (Roger Donaldson, 1988) wandelt Brian Flanagan (Tom Cruise) een club binnen op zoek naar een baan. Op dat moment staat de clubeigenaar juist een Red Eye te shaken. Als Flanagan even later een kater probeert te overwinnen met een stuk pizza legt Doug de ingrediënten van deze helende cocktail uit.

Ingrediënten

15 ml wodka
180 ml tomatensap
1 blikje bier
1 rauw ei 

Bereiding

Giet wodka, tomatensap, bier en ei in deze volgorde in een grote mok. Niet roeren of shaken maar ineens opdrinken. En weg is je kater. Althans, dat beweren ze. 

French 75 – Casablanca 

casablanca rick blaine humphrey bogart bar

Rick Blaine (weergaloze rol van Humphrey Bogart) is in Casablanca, de klassieker aller klassiekers, een Amerikaanse nachtclubeigenaar in een door de Nazi’s bezet Marokko. In Afrika ontmoet Blaine een oude liefde en hij verliest zichzelf in haar en zijn favoriete cocktail, de French 75. “Of all the gin joints in all the towns in all the world, she walks into mine.”

Recept

15 ml citroensap
10 ml suikersiroop
30 ml gin
90 ml champagne 
Schijfje citroen

Bereiding

Doe de gin, het citroensap en de suikersiroop in een shaker en schudden maar. Giet het in een flûte en vul deze aan met champagne. 

Frozen Margarita – Once Upon a Time… in Hollywood

In een lijst als deze mag Once Upon a Time… in Hollywood (Quentin Tarantino, 2020) niet ontbreken. Niet alleen omdat de film volgepropt is met allerlei soorten seventies-cocktails. Maar vooral vanwege de scène waarin Rick Dalton (een heerlijk neurotische Leonardo DiCaprio) zijn frozen margarita rechtstreeks uit de blender drinkt, terwijl hij ondertussen in een badjas en op slippers aan het schreeuwen is tegen een auto vol met hippies.

Recept

60 ml tequila
20 ml limoensap
20 ml Grand Marnier
10 ml agave-siroop

Bereiding

Vul de blender met ijs en alle ingrediënten. En blenderen maar. Vervolgens schenk je het in een oversized margarita-glas. Parapluutje is optioneel. 

De grappigste filmcocktail? Dat kan uiteraard alleen maar de Orange Whip zijn.

Singapore Sling – Fear and Loathing in Las Vegas

Benicio del Toro en Johnny Depp in de Chevy Caprice, in Fear and Loathing in Las Vegas.
Benicio del Toro en Johnny Depp in de Chevy Caprice, in Fear and Loathing in Las Vegas.

De Singapore Sling is de favoriete cocktail van Johnny Depp in Fear and Loathing in Las Vegas (Terry Gilliam, 1998), de film naar het boek van Hunter Thompson, die het al in 1971 schreef. In de film rijdt Depp met zijn psychopathische advocaat Dr. Gonzo (rol van Benicio del Toro) in een rode Chevy Caprice naar Las Vegas om er een verhaal te schrijven over een race (Thompson/Depp is journalist van beroep). Onderweg beleven ze de meest vreemde dingen, niet in het minst vanwege de grote hoeveelheden drank en drugs die worden geconsumeerd.

Recept

15 ml gin
30 ml citroensap
7 ml siroop 
half theelepeltje poedersuiker 
60 ml Sprite
15 ml kersenbrandy 

Bereiding

Schenk de gin, citroensap, siroop, poedersuiker in de shaker met ijsblokjes. Goed schudden en schenk het in een glas met ijsblokjes. Vul het glas aan met de Sprite en giet de kersenbrandy over de achterkant van een lepel het glas in. 

Fear and Loathing in Las Vegas is nogal een trip om te lezen. Een beter boek van de hand van de nogal maniakale Hunter Thompson is Hell’s Angels: The Strange and Terrible Saga of the Outlaw Motorcycle Gangs uit 1967. Het is een zeldzame kijk achter de schermen van de Hell’s Angels, dan nog geleid door de oprichter Sonny Barger.

Alaskan Polar Bear Heater – The Nutty Professor (orginele versie) 

In de originele versie van The Nutty Professor – die uit 1963 met Jerry Lewis, níet die uit 1996 met Eddy Murphy – bestelt Buddy Love (Lewis) in een bar een cocktail genaamd Alaskan Polar Bear Heater. De barkeeper heeft uiteraard geen idee waar Buddy Love het over heeft. Op diens aanwijzingen vult de barkeeper uiteindelijk een glas. Gezien de ingrediënten is het maar de vraag of het smaakt. 

Recept

2 shots wodka
1 shot rum
Scheutje azijn 

1 shot vermout 

1 shot gin
1 shot brandy
2 shots whisky 

Citroenschil 

Sinaasappelschil 

Kersje

Bereiding

Schenk de hele flikkerse boel in een lang glas en eh, genieten maar. Proost!