Hoewel het honkbalseizoen nog moet beginnen…

…is de kampioen al lang en breed bekend. (En het zijn niet de New York Yankees.)

LOS ANGELES, CA - OCTOBER 07: A general view of the field during opening ceremonies before Game 1 of the Division Series between the Arizona Diamondbacks and the Los Angeles Dodgers at Dodger Stadium on Saturday, October 7, 2023 in Los Angeles, California. (Photo by Rob Leiter/MLB Photos via Getty Images)

Begin april gaat het nieuwe honkbalseizoen in de Verenigde Staten van start. De kaarten lijken nu echter al geschud binnen de MLB (Major League Baseball), de beste honkbalcompetitie ter wereld.

Er is één team dat zich de afgelopen drie weken dusdanig heeft geroerd op de transfermarkt, dat de concurrentie in alle opzichten is overtroefd. Los Angeles Dodgers gaat met een onwaarschijnlijk superteam aan de competitie beginnen. 

Los Angeles Dodgers draait inmiddels al jaren mee aan de top van de National League en bijna elk seizoen bereiken ze de playoffs in oktober. Maar de World Series – de finale-serie waarin het beste team van de National league het opneemt tegen het beste team van de American League – haalden de Dodgers steeds net niet.

Gezien de investeringen die het team onlangs heeft gedaan, moet het dit seizoen anders gaan lopen. De meest begeerde speler binnen de honkbalcompetitie, de voor een honkballer boomlange Japanner Shohei Ohtani (1,93m), verraste vriend en vijand door niet in zee te gaan met de New York Yankees (de populairste sportclub ter wereld, maar inmiddels al sinds 2009 titel- en kansloos).

Ohtani koos ook niet voor de Toronto Blue Jays. Beide teams hadden gigantische bedragen over voor deze superwerper, die ook als slagman tot een van de beste in de MLB behoort. Dat is uniek, de meeste pitchers slaan nog geen deuk in een pakje boter. 

Shohei Ohtani koos uiteindelijk voor het onwaarschijnlijk hoge bedrag van 700 miljoen dollar voor een tienjarig contract met de LA Dodgers. In praktijk betekent het dat Ohtani, die seizoenen lang voor de kansloze LA Angels speelde, de duurste sportman ter wereld is.

Per wedstrijd gaat hij 432.099 dollar verdienen, wat omgerekend per minuut zo’n 3.000 dollar is. 

Dit doet Michael Jordan met zijn drie miljard dollar.

Met Ohtani alleen al lijken de Dodgers de World Series moeiteloos te gaan bereiken. Het team beschikte al over een aantal supersterren, waaronder de hippe alleskunner Mookie Betts (een paar jaar geleden nog de op een na duurste honkballer ooit).

Maar vorige week sloegen de Dodgers nog eens dubbel toe door de op een na meestbegeerde honkballer ter wereld ook aan zich te binden. Dat is ook een Japanse pitcher: Yoshinobu Yamamoto. 

Yamamoto is een speler die nog nooit een bal in de Verenigde Staten heeft geworpen, maar wiens reputatie hem dusdanig vooruit is gesneld dat zo ongeveer alle dertig teams binnen de MLB een torenhoog bod op de transfervrije speler deden.

Uiteindelijk ging Yamamoto voor 325 miljoen dollar (voor 12 seizoenen) naar de Dodgers, waar hij zich aansluit bij  zijn landgenoot Ohtani.

Hoewel honkbal een paar seizoenen geleden leed aan minder interesse en afnemende toeschouwersaantallen, lijkt de sport door een aantal speltechnische ingrepen (die vooral zorgen voor meer actie en kortere wedstrijden) hun vruchten af te werpen. De stadions zitten weer vol en het komende seizoen zal dat zeker voor het prachtige Dodger Stadium gelden.