Het belang van een horloge APK

Net zoals je auto moet ook je horloge eens in de zoveel tijd een beurt krijgen. We vertellen je de basics.

Elke vier tot zes jaar kun je als regel nemen. Afhankelijk van je gebruik. Het is een belangrijke en iets waar niet iedereen van op de hoogte is als je een mechanisch horloge koopt. Maar cruciaal als je wilt dat het horloge de komende decennia nog moeiteloos blijft lopen.

Basiskennis

Je moet het uurwerk dus elke vier tot jaar jaar laten schoonmaken. De olie, waarmee de draaiende onderdelen worden gesmeerd, verdroogd na verloop van tijd en moet worden vervangen. Ook worden alle radertjes, schroefjes etc. nagelopen op slijtage en vervangen waar nodig.

Kosten

De goedkoopste onderhoudsbeurt van een mechanisch horloge begint bij een paar honderd euro. Als je een ingewikkelde tourbillon of minute repeater hebt, dan kan dit oplopen tot een paar duizend euro. Maar goed, als het een horloge is van een half miljoen, dan kun je verwachten dat het onderhoud nogal kan oplopen.

Hoe lang duurt het

Een grondige beurt zit tussen een paar weken tot zelfs een maand of drie of langer als het een complex werk is. Moet je horloge naar het merk in Zwitserland, ga dan uit van minimaal twee maanden.

De uitzondering

Alles kan worden gerepareerd, maar horloges van zo’n 25 jaar en ouder, die ook nog eens weinig zijn gedragen; dat wordt lastig. De wijzers kunnen gaan roesten, maar dan nog is het beter om ze te laten zitten. Net zoals een kostbaar schilderij ziet het er vast beter uit als het is opgefrist, maar het doet geen wonderen voor de waarde.

Let op

Water is de grote vijand. Ook al is je horloge waterbestendig en je gebruikt ‘m regelmatig in het water, dan moet je het horloge elk jaar laten controleren voor de pakkingen en ze te vervangen. Zodat die stoeren en robuuste waterbestendige duiker ook daadwerkelijk het water buiten weet te houden.