Dit is het horloge waarmee maffiabaas Denaro deze week werd opgepakt

Opgepakt met de looks van een doorsnee gepensioneerde. Behalve dan het horloge om de pols van zo’n €35.000…

Afgelopen maandag verbaasde de arrestatie van Cosa Nostra-maffiabaas Matteo Messina Denaro de wereld. Hij werd opgepakt tijdens een bezoek aan een privékliniek in Palermo. Op Sicilië circuleerden al maanden geruchten over zijn slechte gezondheid, met hints van een ‘deal’ om hem terug naar de oppervlakte te brengen voor betere kankerzorg. Toen agenten hem zijn naam vroegen, koos hij ervoor om zijn alias niet te gebruiken.

(Carabinieri via AP)

Messina Denaro, bijnaam ‘Diabolik’, dook in 1993 onder. En kreeg in mei 2002 bij verstek een levenslange gevangenisstraf. Ons viel nogal het een en ander op. Het zal de persoonlijke liefhebberij voor horloges wel zijn. Denaro oogde bij zijn arrestatie als een ‘gewone’ gepensioneerde, maar kenners konden aan de dure smaak aflezen dat het hier niet om zomaar een pensionado ging.

Om de pols van Messina Denaro zat namelijk een horloge van zo’n €35.000. Gemaakt door het exclusieve Zwitserse huis Franck Muller. Het is duidelijk dat een horloge van die waarde een hoger fortuin verraadt. Neem ook de Brunello Cuccinelli-jas die hij droeg met een prijskaartje van zo’n €10.000.

EPA/FRANCO LANNINO

Het is dan ook geen toeval dat op de persconferentie in Palermo de rechercheurs spraken van een nog op te sporen erfenis van 13 miljoen euro. “Hij was goed gekleed, zag er goed uit, droeg beslist luxegoederen. Hieruit kunnen we afleiden dat zijn economische omstandigheden allesbehalve moeilijk zijn,” benadrukte de plaatsvervangend aanklager Paolo Guido. Hij vertelde dit tijdens de persconferentie over het moment waarin de maffiabaas werd gearresteerd in de Maddalena-kliniek.

Het desbetreffende horloge is een Franck Muller Cintrée Curvex (7850 CC QPB). Een zeer gecompliceerd uurwerk met een eeuwigdurende kalender, gangreserve-indicator én een chronograaf. De afmetingen zijn niet subtiel, net zoals Denaro’s overige smaak, met een diameter van 49mm.